• zaterdag 16 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Waterpeil stuwmeer nog steeds kritiek

| dagblad suriname | Door: Redactie

Nog slechts buffer van 7 voet over voor stroomopwekkeing

Het waterpeil in het Van Blommenstein stuwmeer is nog steeds kritiek en staat op 242,8 voet (ruim 73 meter). Het laagste waterniveau in het meer waarbij het praktisch niet meer mogelijk zal zijn om bij de Afobaka krachtcentrale stroom op te wekken is 236 voet (ruim 71 meter). Er is dus nog een buffer van 7 voet, net iets meer dan 2 meter.

De daling van het waterniveau bij de huidige stroomopwekking van circa 90 megawatt is 0,7 voet per dag. Met dit tempo van de daling van het waterpeil zal het nog

ongeveer 100 dagen mogelijk zijn voor de Afobaka waterkrachtcentrale om stroom op te wekken. Dat is volgens minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen dus tot eind juli.

Zorgwekkende situatie

Afgelopen dinsdag tijdens de themavergadering van de Nationale Assemblee over de verhoging van de EBS-stroomtarieven zei de minister dat er nu verschillende scenario’s worden uitgewerkt voor het geval de opwekking van stroom vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale verder omlaag gebracht moet worden vanwege verdere daling van het waterniveau in het meer. Een van de scenario’s is het mobiliseren van noodstroom. Bij een “worst case” scenario, waarbij noodstroom zal moeten worden gemobiliseerd, zal deze uiterlijk

1 juli moeten worden afgeroepen. Dit komt doordat het circa 2 maanden nodig zal zijn om de noodstroom te mobiliseren.

Het effect van de regen in de afgelopen weken is matig geweest. De afgelopen week is het waterniveau nog steeds op 242,8 voet gebleven. 

De gevolgen van klimaatverandering is duidelijk te merken aan het waterniveau. Normaliter gedurende de regentijd in april stijgt het waterniveau in het stuwmeer met 0,8 tot 1 voet. Dit jaar is er echter sprake van een daling van het waterpeil. In dezelfde periode in 2022 was er sprake van een overvloed aan water, waarbij het zelfs nodig was water te spuien. Het beeld dit jaar is juist het tegenovergestelde.

Thermische energie

Minder stroomleveringen vanuit de Afobaka waterkrachtcentrale betekent dat er meer stroom moet worden opgewekt via de generatoren van de EBS en die van Staatsolie te Tout Lui Faut. Hiervoor is dure brandstof nodig, dat heel veel geld gaat kosten. Eerder is bekend geworden, dat ongeveer SRD 1.5 miljard extra voor brandstof nodig zal zijn om het stroomtekort op te vangen. Volgens minister Abiamofo kan de overheidsbegroting deze extra kosten niet dragen. De overheid doet er alles aan om “load shedding” te voorkomen, wat betekent dat de stroomvoorziening in bepaalde wijken gedurende een bepaalde tijd van de dag afgesloten moet worden. Dat zal met het nodige ongemak gepaard gaan. Het bedrijfsleven en de economische bedrijvigheid in het land zitten niet daarop te wachten. 

Van de 90 megawatt stroom die nu vanuit Afobaka wordt opgewekt gaat 25 megawatt volgens contractuele afspraken naar de Rosebel Gold Mines. De rest gaat naar Paramaribo waar het via het Epar-netwerk samen met de opgewekte stroom van de EBS-centrales en die van de SPCS te Tout Lui Faut wordt gedistribueerd. 

De vragen die leden van de oppositie in het parlement dinsdag tijdens de openbare vergadering hebben gesteld over substantiële stroomleveranties van zo’n 4.5 megawatt aan het bitcoin mining bedrijf Qualogy te Paranam moet mede tegen dit licht worden bezien.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie