• dinsdag 02 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GROEIENDE ONDERVOEDING EN VOEDSELONZEKERHEID IN LATIJNS-AMERIKA EN CARIBISCH GEBIED

| united news | Door: Redactie

Foto: Mislukte oogsten van gewassen door bijvoorbeeld overstromingen of droogte, dragen ook bij aan De verschillende vormen van ondervoeding en voedselonzekerheid in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio.

De verschillende vormen van ondervoeding en voedselonzekerheid vormen een toenemende bedreiging in de Latijns-Amerikaanse en Caribische regio, wat ingaat tegen de doelstelling om tegen 2030 geen honger meer te hebben.

Dit staat in het laatste rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). Het rapport wijst op de combinatie van de effecten van de klimaatcrisis, beperkte toegang tot veilig en voedzaam voedsel, structurele inkomensongelijkheid, moeilijkheden bij het verkrijgen van meststoffen als gevolg

van het conflict in Oekraïne, en de gevolgen van de COVID-19-pandemie als oorzaken van deze situatie.

Volgens de gegevens van de FAO is de wereldwijde honger in 2021 gestegen, waarbij 9,8% van de wereldbevolking werd getroffen. In Latijns-Amerika en het Caribisch gebied bereikte de honger het hoogste niveau sinds 2006, met 8,6% van de inwoners die hierdoor worden getroffen.

De prevalentie van honger in de regio is tussen 2015 en 2021 meer toegenomen dan wereldwijd. Eind 2021 leden 56,5 miljoen mensen in de regio honger, wat 13,2 miljoen meer is dan in 2019. Zuid-Amerikaanse landen, zoals Venezuela, Ecuador en Bolivia, vertonen de

hoogste niveaus van ondervoeding in de sub regio.

Midden-Amerikaanse landen werden verder getroffen door de incidentie van verwoestende orkanen, terwijl een aanzienlijk aantal Zuid-Amerikaanse landen te maken heeft met relatief hoge ondervoedingscijfers.

De economische bijzonderheden van elk land dragen bij aan deze problematiek. Het rapport benadrukt ook de genderongelijkheid, waarbij ondervoeding en voedselonzekerheid meer vrouwen en meisjes treffen dan mannen. In de regio is de genderkloof op dit gebied meer dan 11 procentpunten, aanzienlijk hoger dan het wereldgemiddelde.

Een opvallende constatering is dat de regio hogere gemiddelden heeft voor de prevalentie van matige of ernstige voedselonzekerheid, overgewicht bij jonge kinderen en obesitas bij volwassenen. Bovendien heeft de regio het duurste gezonde dieet in vergelijking met andere delen van de wereld.

Voedselonzekerheid wordt in verband gebracht met een hoger risico op het ontwikkelen van chronische, niet-overdraagbare ziekten, zoals hartziekten, diabetes, beroertes en bepaalde vormen van kanker.

Het regionale bruto binnenlands product is gekrompen, en de kosten van voedsel, samen met het hoge aandeel van het gezinsinkomen dat eraan moet worden toegewezen, verhinderen dat 131 miljoen mensen in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied de aanbevelingen van experts kunnen volgen. Een gezond dieet in de regio is vijf keer duurder dan een ongezond dieet.

UNITEDNEWS

 

 

| united news | Door: Redactie