SLAVERNIJ BESTOND MEDE DANKZIJ DE HOLLANDSE SCHEEPVAART
| united news | Door: Redactie
Foto: Tafereel aan boord van een slavenschip | Auteur: Armand Snijders.
Op 1 juli wordt in Nederland, de overzeese gebiedsdelen en in oud-kolonie Suriname herdacht dat de slavernij in 1863 werd afgeschaft.
Dat deze gitzwarte bladzijde in de geschiedenis vooral dankzij de Hollandse scheepvaart kon ontstaan, wordt weleens vergeten. De maritieme sector was eeuwenlang de motor van de onmenselijke handel, waarbij schepen slaven vanuit Afrika naar alle windstreken vervoerden.
In de Gouden Eeuw floreerde Nederland als nooit tevoren, mede door de meest geavanceerde fabrieken in die tijd en niet in de laatste plaats dankzij de grootste scheepswerven ter wereld. De schepen die destijds
De keerzijde van deze medaille was dat de vaartuigen ook de slaven vanuit Afrika onder erbarmelijke omstandigheden vervoerden. In totaal 1.600 Hollandse vaartuigen transporteerden in de zestiende en zeventiende eeuw ruim 550.000 mannen, vrouwen en kinderen naar de toenmalige Hollandse koloniën in Noord- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.
De overtocht was al hels, maar voordat de schepen in Afrika het ruime sop kozen, verbleven de slaafgemaakte Afrikanen in de ‘baracoon’, een smerige drijvende gevangenis aan de West
Iedereen werd voor ze aan boord werden gebracht gekeurd en gebrandmerkt. Aan boord waren de vrouwen overgeleverd aan de grillen en lusten van de bemanningsleden die hen ongestraft verkrachtten. Gedurende de reis van enkele maanden lagen ze opeengepakt en aan elkaar geketend. Zieke slaven werden zonder pardon overboord gegooid. Het sterftecijfer aan boord bedroeg zo’n 15 procent. Overigens was het sterftecijfer onder de bemanning net zo hoog vanwege de slechte hygiëne en het gebrekkige voedsel.
Het verhaal gaat dat inwoners van bijvoorbeeld de Surinaamse hoofdstad Paramaribo en ook het Curaçaose Willemstad het konden ruiken als een slavenschip de rivier op voer of de haven binnen kwam. Aan boord waren honderden opeengepakte mensen, soms lijdend aan besmettelijke ziektes, die maanden niet waren gebaad en in hun eigen uitwerpselen lagen.
Gedurende de gehele slavernijperiode zijn er in totaal veertien miljoen Afrikaanse mannen, vrouwen en kinderen gevangengenomen. Van hen zijn er gedurende de oversteek van de Atlantische Oceaan en het eerste jaar in de Nieuwe Wereld ongeveer vijf miljoen omgekomen, ofwel zo’n 35 procent. De maandenlange reizen werden omschreven als een gewelddadige hel van angst, pijn en bloed.
Het economische belang van de trans-Atlantische slavenhandel is vaker ter sprake gekomen en eveneens zijn er boeken vol geschreven over de verschrikkingen die de slaven hebben moeten doorstaan. Maar die beschrijven slechts een fractie van het leed dat de slaven in die eeuwen moesten ondergaan en dat op Hollandse schepen begon.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie