• donderdag 28 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Orkaan Beryl aan land nabij Grenada

| nos.nl | Door: Redactie

In het Caribisch gebied is orkaan Beryl bij het eiland Carriacou voor het eerst aan land gekomen. Carriacou hoort bij Grenada en ligt zo'n vijftig kilometer van dat eiland af. In het gebied zijn windsnelheden van 240 kilometer per uur gemeten. Op Carriacou vlogen daken van huizen af, vielen bomen om en liepen straten onder. Radio-omroep NBC op het in de buurt gelegen Saint Vincent en de Grenadines maakt melding van daken die van kerken en schoolgebouwen zijn gewaaid.

Ook is de elektriciteit op veel plekken uitgevallen. Communicatie tussen de eilanden wordt steeds moeizamer. De nationale rampencoördinator van Grenada spreekt van

"berichten over verwoesting". De premier van het land zegt naar Carriacou te willen gaan zodra dat mogelijk is. Op Grenada zelf geldt de noodtoestand. Op Barbados, Grenada en Saint Vincent waren mensen al in staat om beelden te maken van het noodweer en de schade:

De Nederlandse eilanden Sint-Maarten, Saba en Sint-Eustatius liggen niet in het pad van Beryl. De lokale overheden waarschuwen wel voor harde wind, neerslag en een ruwe zee. Het bestuur van Sint-Eustatius schrijft op sociale media dat "het nog vroeg in

het orkaanseizoen is en deze orkaan erg actief is". Zuidelijker ondervinden ook Aruba, Bonaire en Curaçao de gevolgen van de orkaan. Het KNMI stelt dat er kans is op "3 meter hoge golven uit het noordoosten" en heeft voor Bonaire een waarschuwing afgegeven voor kleine boten.

Records sneuvelen

Beryl is een orkaan van categorie 4, de op een na hoogste rang. Nooit eerder bereikte een orkaan in de Atlantische Oceaan zo vroeg de vierde categorie als Beryl. De orkaan verslaat hiermee Dennis, die in 2005 op 8 juli deze kracht bereikte. "Dat Beryl zo zwaar is komt door het extreem warme zeewater", zei orkaanonderzoeker Nadia Bloemendaal van het KNMI en de Vrije Universiteit in het NOS Radio 1 Journaal. "Het zeewater nabij Barbados en iets oostelijker is al 28 of 29 graden.

Een orkaan heeft zeewater van ongeveer 27 graden nodig om te kunnen intensiveren. Alles daarboven is extra energie voor het systeem. Dat het zeewater nu al zo warm is, heeft een enorme swing aan deze orkaan gegeven." Deskundigen hadden al voorspeld dat er door het warme zeewater dit orkaanseizoen records zouden sneuvelen.

"Het zeewater in de Atlantische Oceaan is al meer dan een jaar abnormaal warm. Maar er zijn ook andere factoren", aldus Bloemendaal. "We trekken nu richting een La Niña-achtig klimaat. Dat zorgt ervoor dat orkanen zich makkelijker vormen boven de Atlantische Oceaan. De atmosfeer helpt de orkaan mee."

Jamaica en Mexico

Het is onzeker hoe het verder gaat met de orkaan. Beryl trekt in ieder geval tot donderdag westelijk door de Caribische Zee en blijft naar verwachting een orkaan van categorie 3 of hoger. Mogelijk trekt de orkaan Jamaica voorbij net ten zuiden van het eiland. Op vrijdag zou Beryl het Mexicaanse schiereiland Yucatán kunnen bereiken. (NOS)

| nos.nl | Door: Redactie