• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Orkaan Beryl vormt zich in de Atlantische Oceaan en zal naar verwachting intensiveren tot een grote storm: NHC

| snc.com | Door: Redactie

Orkaan Beryl ontstond zaterdag in de Atlantische Oceaan en werd de tweede genoemde storm van het orkaanseizoen 2024, aldus het National Hurricane Center.

De storm zal naar verwachting een gevaarlijke grote orkaan zijn wanneer hij de Bovenwindse eilanden zondagavond laat of maandag vroeg bereikt, met verwoestende orkaanwinden en levensbedreigende stormvloeden met zich mee, aldus de NHC.

Het nieuwste nummer laat zien dat orkaan Beryl zondag om 14.00 uur intensiveert tot een orkaan van categorie 2. voordat het begin maandag een categoriestorm werd.

Orkaan Beryl volgen: nieuwste voorspellingstrack

Vanaf 17.00 uur Orkaan Beryl bevindt zich

ongeveer 1120 kilometer ten oosten-zuidoosten van Barbados en beweegt met een snelheid van ongeveer 35 kilometer per uur met maximale windstoten van 120 kilometer per uur. Er is nu een orkaanwaarschuwing van kracht voor Barbados, terwijl er een orkaanwacht van kracht is voor St. Lucia, St. Vincent en de Grenadine-eilanden en Grenada.

Er is een tropische stormwacht van kracht voor Martinique, Dominica en Tobago.

De NHC verwacht dat de orkaan Beryl de komende dagen een relatief snelle westwaartse naar west-noordwestwaartse beweging zal maken en dat het centrum van Beryl zondagavond laat of maandag laat over de Bovenwindse eilanden trekt.

Beryl
data-entity-uuid="dc41a532-602b-47b5-b536-257de0796544" src="/sites/default/files/inline-images/IMG_1478.jpeg" />


Orkaan Beryl treft

"Er wordt verwacht dat een levensbedreigende stormvloed het waterpeil tot wel anderhalve meter boven het normale getijdenniveau zal doen stijgen in gebieden met onshore stroming in de buurt van waar Beryl aan land komt in de orkaanwacht- en waarschuwingsgebieden", aldus de NHC.

Er wordt verwacht dat Beryl van zondagnacht tot maandag ook drie tot vijftien centimeter regen zal produceren op Barbados en de Bovenwindse Eilanden.

Orkaan Beryl heeft geschiedenis geschreven als de meest oostelijke orkaan die zich ooit in de maand juni heeft gevormd, zei FOX 35 Storm Team Meteroloog Noah Bergren. “Er wordt ook voorspeld dat de storm de derde grote orkaan zal zijn die ooit Barbados, St. Lucia en St. Vincent zal treffen.

Orkaan Beryl spaghetti-model

Beryl

 

Namen en uitspraken van de Atlantische orkaanstorm uit 2024

Beryl

 

| snc.com | Door: Redactie