• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Covab levert 86 afgestudeerden af aan Volksgezondheid

| suriname herald | Door: Redactie

“Ik beloof geheim te zullen houden al wat mij bij de uitvoering van het beroep als geheim is toevertrouwd/ te mijner kennis is gekomen.” Op deze belofte van geheimhouding hebben 86 afgestudeerden van het EFS College Covab tijdens hun beëdiging “ja, dat beloof ik” geantwoord. De afgestudeerden hebben gisteren in de kantine van Covab hun diploma’s in ontvangst genomen en insignes opgespeld gekregen. Het gaat om 69 afgestudeerden van de basisopleiding, 12 van de post-basisopleiding en vijf van de hbo-opleiding. 

De functies lopen uiteen van verpleegassistenten, ziekenverzorgenden, verpleegkundigen, specialistische verpleegkundigen, hbo-verpleegkundigen en afgestudeerden van de opleiding Health Management. Dit is de

tweede afstudeergroep van Covab dit jaar. Jenny Johns, onderdirecteur onderwijs bij Covab, was blij dat het college aan de vooravond van 1 juli afgestudeerden kon afleveren. Zij begon haar toespraak met de odo’s ‘sabi diri’ en ‘wan pasensi uma na wan gudu uma’. 

“Wijsheid is kostbaar, educatie is kostbaar. Jullie hebben veel moeten doorstaan om hier te zitten. Dat u hier zit, is omdat u geduld en doorzettingsvermogen heeft gehad. Over drie dagen vieren we 161 jaar keti koti, maar vandaag a keti nanga Covab koti”, sprak zij de studenten toe. Johns zei dat de studie is afgerond, maar dat het

echte werk nu begint. “Toen hield men rekening met het feit dat je nog studeerde, maar nu ben je gediplomeerd”, zei Johns.

Volgens haar zullen nu bepaalde handelingen verwacht worden van de afgestudeerden en de verwachting is dat zij het goed doen. Zij riep de studenten op hun vaardigheden verder te ontwikkelen. “Op school leer je veel, maar het echte leren is op de werkplek. Zorg ervoor dat je voor jezelf de juiste zelfreflectie maakt op gezette tijden”. 

Johns zei dat het haar goed stemt als het college afgestudeerden kan afleveren aan de Surinaamse samenleving. “We weten allemaal hoe de gezondheidszorg in Suriname op dit moment geregeld is en hoe meer gediplomeerde gezondheidswerkers er zijn, hoe kwalitatiever het werk zal zijn”, sprak ze.

De studenten werden ook aangemoedigd om verder te studeren. “Slagen is niet het einde maar het begin. Covab heeft tal van opleidingen die u kunt volgen. Blijf niet zitten maar ga een vervolgopleiding doen”. Covab zal in de komende tijden doen wat het al langer dan 40 jaren doet: studenten blijven opleiden voor de Surinaamse maatschappij.

| suriname herald | Door: Redactie