• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

DNA-lid Debie: “4% transactiekosten banken bij valuta-overmakingen en stortingen is oplichting samenleving”

| dagblad suriname | Door: Redactie

De 4 procent transactiekosten die banken in rekening brengen bij valuta-overmakingen en stortingen op rekeningen is oplichting van de samenleving. Dit vindt het Assembleelid Radjendre Debie (VHP). Volgens de parlementariër worden deze kosten in deze moeilijke tijd voor de samenleving doorberekend in de prijzen.  

Veel ondernemers hebben hierover al geklaagd. De consument wordt de dupe in deze. Voor Debie is één ding duidelijk, namelijk dat door deze maatregel de banken zittend rijk worden. Een storting van USD 10.000 wordt in 2 minuten bij de bank geregistreerd en wordt daarmee door de bank SRD 15.400 verdiend. Dit is bijna de maandelijkse schadeloosstelling

van een Assembleelid.

De samenleving wordt zwaar benadeeld door de banken in deze moeilijke tijd, aldus Debie.De verzekeringsmaatschappijen eisen nu 4% extra kosten op alle betalingen in vreemde valuta. De reden die zij opgeven, is de 4 % die zij moeten betalen bij het storten van vreemd geld bij de banken. 

Debie sprak donderdag in de Nationale Assemblee tijdens de behandeling van het wetsvoorstel voor nadere wijziging van wet money laundering en terrorisme financieren (WMT) en wijziging van het Wetboek van Strafrecht.

Hij zegt te snappen dat er in het kader van de strijd tegen witwaspraktijken en terrorisme financiering, banken zich dienen te houden

aan compliance regels. Evenwel is hij van oordeel dat in kleine en arme landen de wetgeving op dit stuk er anders moet uitzien dan die in de grotere en rijke landen.

Nauwelijks genoeg om te overleven

Iemand die SRD 300 per dag verdient, dus ongeveer USD 7,50 dollar per dag, moet zoveel vragen beantwoorden en documenten overleggen bij de bank om een bankrekening geopend te krijgen, waardoor men er uiteindelijk van afziet.

Daarnaast wordt door dezelfde banken verkondigd, dat mensen zo veel als mogelijk giraal hun transacties moeten verrichten. “De vraag hier is, gaat iemand met een inkomen van USD 7,50  per dag terrorisme financieren of aan money laundering doen? Het geld is niet eens genoeg om te overleven”, aldus de parlementariër. Hij herinnert eraan dat tijdens de behandeling van de wet Anti-Money Laundering vorig jaar er al aandacht gevraagd werd voor de 4 procent transactiekosten die banken in rekening brengen bij overmakingen en stortingen van valuta.

Het komt volgens hem erop neer dat je beboet wordt voor het storten van vreemde valuta op je eigen rekening of rekening van derden. Dit allemaal om mensen te dwingen giraal transacties te plegen.

Stortingen 

“Maar om girale transacties te verrichten vanuit je rekening, moet je toch geld storten op je rekening? In de cirkel moet er ergens toch contant geld gestort worden om giraal te kunnen betalen?”, betoogt Debie. 

Voor een startende onderneming die vreemd geld wil overmaken naar het buitenland om rekeningen te betalen, is het ook heel moeilijk om door de banken geholpen te worden. De parlementariër vraagt zich af of deze maatregelen van de banken die onder toeziend oog van de Centrale Bank worden getroffen, het land zullen helpen om uit de economische crisis te geraken.

Volgens de wet ongebruikelijke transacties wordt bij het storten van minder dan USD 10.000, dit geld geacht “schoon” te zijn. Debie wil van de regering weten wat de precieze redenen zijn van de 4 procent transactiekosten. Naar zijn inziens dient de Centrale Bank van Suriname deze maatregel van de banken in te trekken. De Centrale Bank heeft naar de banken toe een toezichthoudende en controlerende taak.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie