• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana informeert bondgenoten over bedreigende acties van Venezuela aan de grens

| dagblad suriname | Door: Redactie

Vicepresident Bharrat Jagdeo meldde dat Guyana internationale instanties en bondgenoten heeft geïnformeerd over Venezuela’s dreigende acties aan de grens. Een video toonde Venezolaanse troepen die een brug bouwden naar het eiland Ankoko, dat gedeeld wordt door beide landen. Venezuela nam illegaal het hele eiland over in 1966 en heeft sindsdien een militaire basis gevestigd. 

Jagdeo benadrukte dat deze acties in strijd zijn met de gezamenlijke verklaring van Argyle voor Dialoog en Vrede, ondertekend in december 2023. Guyana blijft waakzaam en werkt samen met bondgenoten om zijn territoriale integriteit en soevereiniteit te behouden. De grenscontroverse wordt momenteel behandeld door het Internationaal Gerechtshof.

Ook

Guyana lokt agressie uit door Amerikaanse oorlogsvliegtuigen over haar grondgebied te laten surveilleren, evenals door het inzetten van een Brits oorlogsschip in haar wateren onder het mom van smokkelbestrijding. Venezuela neemt dit alles ook waar. Ook zij hebben eerder militaire oefeningen gedaan om na te gaan of ze paraat zijn indien nodig.

Het is ook Guyana dat ons grondgebied, bekend als Tigri, gewapenderhand heeft geannexeerd. Tot op heden houdt ze dat bezet, hoewel er in de jaren ’70 een afspraak was met ons land om hun troepen terug te trekken.

| dagblad suriname | Door: Redactie