De Mexicaanse president hekelt de Amerikaanse hulpOekraïne, Sancties tegen Venezuela, Cuba.
| dagblad suriname | Door: Redactie
Op vrijdag heeft de president van Mexico kritiek geuit op de Verenigde Staten vanwege hun hulp aan Oekraïne en economische sancties tegen Venezuela, Cuba en andere landen. President Andrés Manuel López Obrador uitte brede kritiek op het Amerikaanse buitenlandse beleid en beweerde dat economische sancties mensen hebben gedwongen om Cuba, Venezuela en Nicaragua te verlaten. Deskundigen zijn van mening dat economisch wanbeheer en politieke onderdrukking grotendeels verantwoordelijk zijn voor de stroom migranten uit deze landen.
López Obrador suggereerde dat de Verenigde Staten een deel van de middelen die naar Oekraïne worden gestuurd voor economische ontwikkeling, zouden moeten besteden aan Latijns-Amerika. Hij
Hij riep op tot een Amerikaans programma om blokkades op te heffen en te stoppen met het lastigvallen van onafhankelijke en vrije landen. Hij pleitte voor een geïntegreerd samenwerkingsplan om te voorkomen dat Venezolanen, Cubanen, Nicaraguanen, Ecuadoranen, Guatemalteken en Hondurezen gedwongen worden om te emigreren.
De afgelopen weken is er een toename geweest in het aantal Venezolaanse migranten dat door Mexico trekt in een poging de Amerikaanse grens te bereiken. Veel van deze migranten zijn
Mexico heeft de Russische invasie in Oekraïne veroordeeld, maar handhaaft een neutraal beleid en weigert deel te nemen aan sancties. Mexico blijft ook COVID-vaccins kopen van Rusland en Cuba die dateren uit 2020.
De Mexicaanse president reageerde luchtig op een poging van Amerikaanse Republikeinse wetgevers om de beperkte buitenlandse hulp die de VS aan Mexico geeft te verminderen, en noemde het ‘belachelijk’. Vertegenwoordiger Alex Mooney (R.-West Virginia) schreef op donderdag dat de Kamer had gestemd om “de economische steun stop te zetten totdat Mexico stopt met de handel in fentanyl aan onze zuidelijke grens.”
| dagblad suriname | Door: Redactie