Bij historisch congres: HvJ heeft nog veel werk te verzetten
| starnieuws | Door: Redactie
Hofpresident Iwan Rasoelbaks met naast hem staatshoofd Chan Santokhi tijdens de opening van het congres 'Rechtspraak toen, nu en in de toekomst'. (Foto: Ranu Abhelakh)
Tijdens het congres van het Hof van Justitie (HvJ) maandag in Assuria High-Rise zijn er ruim 15 inleidingen gehouden over 'Rechtspraak toen, nu en in de toekomst'. Uit verschillende invalshoeken hebben de inleiders hun visie gegeven en verbeterpunten aangedragen. Aangedrongen werd op transparantie en sneller rechtszaken afronden, waarbij het vonnis op schrift zo snel mogelijk beschikbaar dient te worden gesteld. Er moet verder gewerkt worden om het vertrouwen in de rechtspraak te vergroten en de communicatie
President Chan Santokhi heeft bij de opening van het congres toegezegd dat het Paleis van Justitie waar zolang over wordt gesproken zal komen. Hij merkte op dat het terrein waarop het gebouw zal verrijzen alvast veiliggesteld zal worden.
Hierdoor zal de onafhankelijkheid van het HvJ verder versterkt worden, "maar natuurlijk moeten wij als regering ook alle andere nodige voorzieningen treffen om het onafhankelijk functioneren van rechters te garanderen”. Er mag volgens de president geen twijfel over bestaan dat de regering er alles
Met dit congres heeft het HvJ inzicht in hoe de samenleving denkt over het functioneren van de rechtspraak en welke stappen noodzakelijk zijn om het instituut dichter bij de samenleving te brengen. Het congres is historisch alleen al om het feit dat het de eerste keer is in de geschiedenis van Suriname dat de rechterlijke macht een evenement organiseert, om de gemeenschap de gelegenheid te bieden om feedback te geven.
Het vele werk wordt gedaan door 31 rechters voor geheel Suriname. Er zijn 28 juristen op de RAIO-opleidingen die worden klaargestoomd voor het ambt van rechter. De president van het HvJ, Iwan Rasoelbaks, voerde aan dat er een inhaalslag gemaakt moet worden voor onderhoud van het rechtssysteem en de organisatie daarvan.
De rechtspraak staat voor enorme uitdagingen om te kunnen voldoen aan de vraag die de hedendaagse maatschappij stelt. De hofpresident stond ook stil bij het vertrouwen in de rechtspraak. Hij voerde aan dat het vertrouwen wegebt als eenmaal vonnis is uitgesproken, maar het duurt te lang voor het beschikbaar wordt gesteld.
De kracht van de rechtspraak in de samenleving zit niet zozeer in de macht waarmee de rechtspraak bekleed is, maar in het vertrouwen dat gesteld wordt in het tijdigheid van processen en beslissingen, gecombineerd met een goed en open gecommuniceerd, benadrukte Rasoelbaks.
| starnieuws | Door: Redactie