HEEFT MINISTER AMOKSI ALLE KREDIET VERSPILD?
| united news | Door: Redactie
Auteur: Armand Snijders | Foto compilatie: Minister Amoksi in relatie met de onomstreden – bouw van het hoofdbureau van de politie
onomstreden – bouw van een hoofdbureau van de politie.is de laatste weken opvallend vaak in het nieuws. Hij trok zelfs naar Nickerie om daar allerlei beloftes te doen en de bevolking gerust te stellen dat de criminaliteit aangepakt zal worden. Maar in werkelijkheid heeft hij geen enkel draagvlak meer in de samenleving.
Dat het rondom Justitie en Politie een enorme chaos is, valt niet alleen Amoksi te verwijten. Natuurlijk schort het aan zijn beleid en laat hij behoorlijke steken vallen
Santokhi ziet dat echter liever gebeuren zodat hij later trots een lintje door kan knippen en een plakkaat met zijn naam erop mag onthullen. Dat vindt hij schijnbaar belangrijker dan dat de politie over voldoende voertuigen beschikt waarmee kan worden uitgerukt om de criminaliteit
Maar los van alle tegenwerkingen van de president en vanuit de VHP die het justitieapparaat stremmen, had Amoksi allang de eer aan zichzelf kunnen houden en moeten opstappen. Of de laan uitgestuurd moeten worden door Santokhi. Want hij stapelde en stapelt nog steeds de ene blunder op de andere – en die hadden/hebben weinig tot niets met de politieke onwil van anderen te maken.
Hij trad bijvoorbeeld nauwelijks op tegen overtreders van de lockdownmaatregelen tijdens de coronaperiode. Met name collega-hoogwaardigheidsbekleders ontsprongen ongestraft de dans en konden feesten alsof er geen dodelijk virus rondwaarde. Vicepresident Ronnie Brunswijk en president Santokhi spanden daarbij de kroon, terwijl de samenleving moest zuchten onder allerlei opgelegde beperkingen.
Maar ook op vele andere fronten heeft Amoksi ernstig gefaald. Hij is (op zijn minst mede-)verantwoordelijk voor tal van dubieuze zaken, die apart vrijwel allemaal reden voor een president zouden moeten zijn om hem op het matje te roepen. We noemen hier de manier waarop hij de veroordeelde Desi Bouterse en Iwan Dijksteel kans gaf te vluchten en zijn van moord verdachte partijgenoot Joel Martinus liet wegkomen.
Dat er bij een huiszoeking in de woning van drugscrimineel Piet Wortel geheime documenten werden gevonden die alleen in handen van justitie waren, wekte ook de nodige verbazing. En bevestigde het al langer bestaande vermoeden dat het ministerie op hoog niveau een lek heeft. Hij kneep sowieso een oogje dicht zodat Wortel hier kon wonen en zijn illegale praktijken ongestoord kon voortzetten, terwijl hij werd gezocht door de Nederlandse justitie en veel goud voor Brunswijk bewaarde.
Ook bezocht Amoksi in coronatijd zelfs een illegaal feestje thuis bij Brunswijk, waar Wortel ook aanwezig was. Bij alle misstanden van zijn partijvoorzitter had hij kennelijk ook een waas voor zijn ogen zodat hij de ernst daarvan niet inzag. Een voorbeeld daarvan is de mishandeling van journalist Jason Pinas in opdracht van Brunswijk.
Dat hij politieofficieren Raoul Hellings en Sergio Gentle buiten functie stelde omdat zij zich openlijk hadden gekeerd tegen het beleid van Santokhi, ging ook niet volgens de regels van goed fatsoen. En dan hebben we nog het falen van de veiligheidsdiensten – inclusief de politie – op ‘Black Friday’ (17 februari 2023) en het uit de hand gelopen optreden van de politie een jaar geleden te Pikin Saron, waarbij twee inheemsen werden doodgeschoten.
Amoksi ligt ook al tijden onder vuur omdat hij er maar niet in slaagt de criminaliteit in te dammen. Of het nu gaat om de drugssmokkel of de gewelddadige berovingen, hij staat daar al vier jaar machteloos tegenover. Binnen het Korps Politie Suriname – en met name de Surinaamse Politiebond – heeft men geen greintje vertrouwen meer in de bewindsman, die ze “in de ruimste zin des woords” totaal incompetent vinden voor de functie, zo is onlangs gesteld.
Amoksi schermt al weken met vage veiligheidsplannen waaruit zou moeten blijken dat de politie en andere diensten de criminaliteit effectief te lijf gaan. Toch zijn er nog dagelijks gewapende overvallen waar ondernemers en andere burgers het slachtoffer van worden. In de ogen van velen zijn het vooral kruimeldieven die opgepakt worden en tegenwoordig publiekelijk via foto’s – weliswaar met balkje voor hun ogen – aan de schandpaal worden genageld. Afgelopen weekeinde werden zelfs de streken van een heuse bananendief breed uitgemeten in de media. Maar het gros van de zware criminelen (gewelddadige rovers en ander gespuis) ontspringt echter vaak de dans.
Vorig weekeinde wilde Amoksi in Nickerie laten zien dat hij het goed voor heeft met de bewoners van dit district. Hij deed een ijdele poging een boost te geven aan het veiligheidsgevoel van de burgers en beloofde opnieuw dat de politie ferm zou optreden tegen criminelen. De backtrack route haalde hij ook weer van stapel: daar moeten faciliteiten komen om tot een effectiever optreden van politie en militairen te komen, zei de bewindsman. President Santokhi had de route in oktober 2022 al officieel uit de illegaliteit gehaald, maar doordat er geen faciliteiten zijn gecreëerd voor politie en douane, werd het uiteindelijk een mislukking. En kunnen Jan en Alleman daar weer buiten het zicht van de autoriteiten het land binnenkomen en uitgaan.
Van waar komt nu opeens die onverwachte daadkracht die Amoksi tentoon wil spreiden, ondanks dat hij door vrijwel niemand nog serieus wordt genomen? Hij heeft ongetwijfeld vanuit de gelederen van zijn eigen partij Abop (lees: voorzitter Brunswijk) de opdracht gekregen om zijn tanden te tonen, ook al is hij niet in staat werkelijk te bijten. Want de Abop hoopt – tegen beter weten in – nog altijd op een glansrijke overwinning bij de volgende verkiezingen.
Ook in Nickerie ziet de partij kansen, al dan niet dankzij partner Pertjajah Luhur. Dus Amoksi moest daar een mooi verhaal afsteken. Want Brunswijk weet dat je om stemmen te krijgen, je als partij flinke fantasierijke sprookjes moet vertellen. Ook al is dat door een zwakke schakel binnen je organisatie. De meeste kiezers komen er pas later achter dat deze verzinsels nooit gerealiseerd kunnen worden.
OPINIE
| united news | Door: Redactie