• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Column: Oefenwedstrijden Natio

| starnieuws | Door: Redactie

Foto: devdoorn.nl

De Surinaamse mannenvoetbalselectie heeft na een erg turbulente periode alsnog behoud in de A-league van de Concacaf Nations league kunnen bewerkstelligen. Dit mag best wel een goede prestatie worden genoemd, want de omstandigheden waren verre van ideaal. Zo werd er een nieuwe bondscoach aangesteld die er na enkele maanden de brui aan gaf, moest de selectie het een tijdlang

stellen met een interim bondscoach, verder kwamen er nieuwe spelers en als laatst, maar niet onbelangrijkst werden er onvoldoende oefenwedstrijden gespeeld. Doordat de samenstelling van Natio vrijwel constant verandert, zijn oefenwedstrijden erg cruciaal in de ontwikkeling van het team.

Over het algemeen zijn oefenwedstrijden voor elke nationale selectie van eminent belang, omdat de groep slechts enkele periodes van het jaar in die samenstelling bijeen is. Spelers komen van hun club waar ze een bepaald patroon gewend zijn, bij de selectie waar de keuzeheer zijn eigen inzichten heeft. Het kost dus tijd en vooral veel oefenen om van de beste spelers

een team te smeden. Sommige landen handhaven bondscoaches voor langere periodes (Uruguay is daar een voorbeeld van), zodat een bepaalde speelwijze goed ingeslepen kan worden, Oefenwedstrijden bieden de voetballers de mogelijkheid om te oefenen, trainen en hun vaardigheden te verbeteren zonder de druk van officiële competitie. Op die manier kunnen nieuwe tactieken, strategieën en speelstijlen worden ontwikkeld en getest, zonder vrees om fouten te maken.

Verder komen oefenwedstrijden de teamcohesie ten goede, omdat ze spelers de kans geven om samen te spelen, aan elkaar te wennen en vooral de communicatie te verbeteren, hetgeen van belang is voor de specifieke situatie waar Natio in zit. Ook voor de staf zijn oefenwedstrijden belangrijk, omdat die gebruikt kunnen worden om te weten te komen welke samenstelling het effectiefst is om het gewenste resultaat te bereiken. Oefenwedstrijden zorgen er verder niet alleen voor dat spelers in vorm blijven en wedstrijdritme behouden, maar kunnen spelers mentaal sterker maken. Spelers die tijdens een oefenwedstrijd bepaalde technieken uitproberen, zullen meer zelfvertrouwen krijgen en ook tijdens competitiewedstrijden durven om de tegenstander af te troeven en zo iets toe te voegen aan hun spel, zoals we onlangs hebben gezien bij Ridgeciano Haps in de wedstrijd tegen Grenada.

Een niet te onderschatten voordeel van oefenwedstrijden is de betrokkenheid van het publiek. Door de ongedwongen sfeer is er ruimte voor interactie met het publiek, waardoor er een relatie opgebouwd kan worden tussen de spelers en het publiek. In de specifieke situatie van Natio is dat van eminent belang, gezien de beroepsvoetballers in het buitenland actief zijn en de kans om ze gewoon op straat tegen het lijf te lopen, niet aanwezig is.

Het hoeft geen betoog dat er meer redenen zijn om wel oefenwedstrijden af te werken, dan om het niet te doen. Helaas ziet het er naar uit dat de aanstaande oefeninterlandperiode onbenut gelaten zal worden. Dit is een kwalijke zaak, want het is een gemiste kans om het team verder te laten groeien en zo de teamdynamiek te bevorderen. Daarnaast blijft een gelegenheid onbenut om de relatie met het grotere publiek te verbeteren. Bij tegenvallende prestaties zijn velen geneigd om van alles en nog wat te roepen en vergeten voor het gemak dat er geen oefenwedstrijden zijn afgewerkt, maar het gezegde oefening baart kunst, is een beproefde wijsheid.

Mireille Hoepel

| starnieuws | Door: Redactie