• woensdag 19 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname, Guyana en Frans-Guyana tekenen ‘masterplan’ voor veiligheid

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — In een wat partijen een “baanbrekende stap” noemen om de regionale veiligheid en defensie te versterken, hebben Guyana, Suriname en Frans-Guyana maandag in Georgetown een gemeenschappelijk veiligheidsmasterplan ondertekend. Een dag eerder voerden de drie landen intensieve besprekingen met Brazilië als onderdeel van het Guiana Shield Strategic Dialogue.

Het masterplan markeert een cruciale stap in de richting van het versterken van de samenwerking en het aanpakken van gedeelde veiligheidsuitdagingen. Zo maakt het Guyanese ministerie van Binnenlandse Zaken bekend. Voor Suriname tekende minister Krishnakoemarie Mathoera van Defensie.

De dialoog benadrukte het cruciale belang van een uniforme aanpak voor het begrijpen van de

regionale strategische defensie- en veiligheidsomgeving. De nadruk werd gelegd op gezamenlijke inspanningen om veiligheidsbedreigingen te bestrijden en uitdagingen aan te pakken die de bevolking, territoria, de maritieme ruimte en de belangen van de landen aangaan.

De ondertekening van het gemeenschappelijke veiligheidsmasterplan markeert een belangrijke mijlpaal in de collectieve inspanningen van Guyana, Suriname, Brazilië en Frans-Guyana om de veiligheid en het welzijn van hun burgers en territoria te waarborgen, aldus het ministerie. Deze samenwerking onderstreept de toewijding van de landen aan regionale veiligheidssamenwerking en maakt de weg vrij voor een veiligere en welvarendere toekomst. De ondertekeningsceremonie werd gevolgd door een cocktailreceptie georganiseerd

door de Guyana Defense Force in de Ayanganna-kazerne.

| de ware tijd | Door: Redactie