• dinsdag 21 May 2024
 • Het laatste nieuws uit Suriname

Waarom je regelmatig Okra moet eten

| snc.com | Door: Redactie

De belangrijkste punten:

 1. Okra heeft verschillende gezondheidsvoordelen en staat vooral bekend om zijn rol bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel en het behouden van een gezonde zwangerschap.
 2. Het is een zeer voedzame groene plant met peulen die rijk zijn aan fosfor, calcium, kalium en magnesium.
 3. Water maakt ongeveer 89.6% van okra uit, wat het een gezonde keuze maakt.
 4. Contact met okra kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken, dus zorg ervoor dat u het niet gebruikt als u last heeft van: Gevoeligheid.
 5. Okra kan op veel manieren worden geconsumeerd, waaronder het gebruik van de bladeren in salades en als dressing.
 6. Okra is in veel delen
  van de wereld onder verschillende namen bekend. In Engeland staat het bekend als de damesvinger vanwege zijn lange en slanke vorm.

Bron: a7la-home | Okra recepten delen? Mail naar SurinameNieuwscentrale@gmail.com

In de Verenigde Staten wordt het jumbo genoemd. Andere namen zijn onder meer: GenuaJumbo in Spanje. Volgt het muskusachtige geslacht van marshmallows. De wetenschappelijke naam voor okra, een van de meest bekende en gebruikte soorten in de familie.

Okra heeft een hoge voedingswaarde en is een economisch gewas dat wordt geteeld in de tropen en subtropen. Deze onregelmatige groente is bestand tegen extreme hitte en droogte, maar is gevoelig voor vorst, die de

peulen kan beschadigen.

De verschillende plantendelen van deze tropische groente - de verse bladeren, bloemen, stengels, knoppen, peulen en zaden - hebben een scala aan toepassingen. Jonge peulen worden op verschillende manieren geoogst en gegeten. Wanneer okra rijp is, wordt het slijmerig en krijgt het een gladde textuur. Het is een populaire groente die over de hele wereld wordt geconsumeerd. Mijn favoriete zuidelijke gerecht is okra met Peper Tomaten, zeevruchten, kip of worst.

De okra-plant is een vaste plant, maar wordt vaak als eenjarige gekweekt in gematigde klimaten. Het behoort tot de kaasjeskruidfamilie, waartoe cacao-, katoen- en hibiscussoorten behoren. Afhankelijk van de variëteit kunnen de planten 3-6 voet lang worden. De bloemen hebben een diameter van 1.5 tot 3.5 inch met vijf bloembladen, die geel tot wit kunnen zijn met een paarse of rode vlek in het midden van elk bloemblad. De vrucht of peul is een capsule die veel witte zaden bevat.


De meeste okraplanten hebben haren, die huidirritatie en jeuk kunnen veroorzaken. Handschoenen en lange mouwen worden aanbevolen bij het oogsten om de huid te beschermen. Het haar op de hoorns kan gemakkelijk worden verwijderd door te wassen.

okra oorsprong

De oorsprong van okra is onduidelijk. Hij wordt verdacht van Zuid-Aziatische, Ethiopische of West-Afrikaanse afkomst. Velen geloven ook dat okra in Ethiopië is ontstaan ​​en zich vervolgens in de XNUMXe eeuw voor Christus naar Arabië, Noord-Afrika, de Middellandse Zee en India heeft verspreid. Okra bereikte vervolgens de zuidelijke Verenigde Staten in het begin van de XNUMXe eeuw via de slavenhandel en bereikte de noordelijke Verenigde Staten tegen het midden van de XNUMXe eeuw.

Okra voedingswaarde

Okra is een ongecontroleerde groente en bevat een aantal essentiële vitamines en mineralen. Het is vetvrij, cholesterolvrij, zeer laag in natrium en laag in calorieën. Het is een uitstekende bron van vitamine C, een goede bron van magnesium, vezels en foliumzuur en een matige bron van thiamine.

Okra is een voedzame toevoeging aan een uitgebalanceerd dieet. De zaden bevatten eiwitten met een aminozuursamenstelling vergelijkbaar met die van sojabonen, waardoor ze een potentiële aanvulling zijn op diëten op basis van peulvruchten of granen. [energie (33)]

Voedingswaarde van rauwe okra per XNUMX kopje:
Voedingswaarde van rauwe okra per XNUMX kopje:

 

Voordelen van okra in uw dieet

Okra is een veelzijdig gewas met meerdere toepassingen voor de bladeren, knoppen, bloemen en peulen. Lange tijd wordt het ook als groente en als bron van antioxidanten gebruikt. (4) Hier zijn de bekende voordelen van okra.

1. Kan de bloedsuikerspiegel verlagen


diabeet Het is een complexe stofwisselingsziekte die tot veel complicaties kan leiden. Deze ziektetoestand is wijdverbreid over de hele wereld.

Verschillende onderzoeken hebben het effect van okra op de bloedsuikerspiegel onderzocht. Okra is rijk aan vezels en fytochemicaliën, die een stabiele bloedsuikerspiegel bevorderen. Uit een review bleek dat okra-extracten de bloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte verlaagden. (5) (6) Een andere studie wees uit dat suppletie met okra de verhoogde niveaus van nuchtere bloedsuikers, totaal cholesterol en triglyceriden significant verlaagde. (7)

conclusie:
Verschillende onderzoeken hebben de voordelen van okra aangetoond bij het verhogen van de bloedsuikerspiegel. Het opnemen van okra in het dieet kan bijdragen aan een betere glucoseregulatie.

2. Kan bijdragen aan een gezonde zwangerschap

Okra is een goede bron van foliumzuur, een belangrijke voedingsstof voor zwangere vrouwen. Adequate inname van foliumzuur bevordert een gezonde ontwikkeling van de foetus en voorkomt neurale buisdefecten zoals spina bifida. Het kan ook een vroege miskraam voorkomen.

Foliumzuur komt voor in een verscheidenheid aan groenten (vooral soorten met donkergroene bladeren), zoals okra, spinazie, broccoli, noten en zuivelproducten.

Conclusie:
Het opnemen van okra in een uitgebalanceerd dieet is een uitstekende manier om foliumzuur in te nemen, wat van vitaal belang is voor een gezonde zwangerschap.

Andere voordelen van okra

Naast de eerder genoemde voordelen van okra, zijn hier nog andere geadverteerde voordelen van het opnemen van okra in uw dieet. Deze voordelen vereisen echter nog aanvullend onderzoek.

1. Kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen

Dierstudies hebben gemeld dat okra-extracten kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen, hoewel meer studies bij mensen nodig zijn om tot conclusies te komen. Okra is van nature verzadigend, vetvrij en cholesterolvrij.

2. Kan de gezondheid van de botten behouden

Evenwichtig eten is essentieel voor de gezondheid van de botten. Meerdere voedingsstoffen dragen bij aan botmineralisatie, waaronder calcium, vitamine D, fosfor, magnesium en eiwit.

Een portie okra levert 6% van de dagelijkse waarde voor calcium en 16% van de dagelijkse waarde voor magnesium. Zo kan okra, in combinatie met uitgebalanceerd eten en gewichtdragende lichaamsbeweging, bijdragen aan de gezondheid van de botten.

3. Kan een gezonde huid bevorderen
Okra-eiwit- en olie-extracten zijn aan veel huidverzorgingsproducten toegevoegd. In één onderzoek werd een handwrijven op alcoholbasis gecombineerd met okra-polysacchariden om de droge huid te verminderen die wordt veroorzaakt door traditionele handdesinfecterende producten. De resultaten toonden aan dat wrijven met de hand de huid aanzienlijk hydrateerde.

Een andere studie gaf aan dat de flavonoïden in okra zouden kunnen werken als UV-beschermende middelen en daarom zouden kunnen worden gebruikt in actuele plantaardige zonnefilters. Een derde studie evalueerde de extractie van okra-olie en demonstreerde het gebruik ervan bij het maken van zepen, sneldrogende oliën en emulgatoren.

4. Bestrijdt vermoeidheid
Okra-peulen zijn rijk aan flavonoïden, polysachariden en polyfenolen die krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende effecten hebben.

Vermoeidheid is echter een complexe aandoening en verder onderzoek is nodig om de relatie tussen okra-consumptie en vermoeidheid vast te stellen.

5. Kan beschermen tegen leverziekte
Dierstudies hebben aangetoond dat het consumeren van okra-zaadolie effectief kan beschermen tegen leverschade vanwege de krachtige antioxiderende eigenschappen.

6. Kan helpen bij gewichtsbeheersing
Een studie toonde aan dat okra-polysacchariden het lichaamsgewicht en de glucosespiegels verlaagden, de glucosetolerantie verbeterden en het totale cholesterolgehalte in het bloed van muizen verlaagden.

7. Hulp bij de spijsvertering
Okra is een vezelrijk voedsel en kan bijdragen aan een gezond spijsverteringsstelsel. Voldoende vezels voegen volume toe aan het voedsel en helpen het voedsel door het spijsverteringsstelsel te verplaatsen. Consumptie van deze groente kan dus constipatie verminderen.

Een studie wees uit dat de slijmerige eigenschappen van okra de darmen kunnen beschermen tegen H. pylori, de bacterie die zweren veroorzaakt.

8. Kan de immuniteit verhogen
Studies hebben de relatie tussen okra en immuniteit onderzocht. Een onderzoek wees uit dat okra-polysacchariden de immuunrespons bij muizen kunnen verbeteren.

9. Kan kanker helpen bestrijden
Verschillende in-vitro-onderzoeken hebben de effecten aangetoond anti-kanker van okra-polysachariden op kankercellen. Er zijn nog meer studies nodig om de werkzaamheid ervan bij de bestrijding van kankercellen te bewijzen.

Okra-variëteiten

Er zijn twee soorten okra:

 • lange okra
 • korte okra;

Okra geeft meestal de voorkeur aan een lang, heet groeiseizoen. Er zijn echter dwergvariëteiten gemaakt die een korte gestalte hebben, snel rijpen en kleine vruchten dragen. Okra wordt geleverd in groene of rode kleuren, maar met vergelijkbare smaakprofielen. De rode kleur wordt groen tijdens het koken.

Okra-variëteiten zijn onder meer:

 • bordeaux rood
 • smaragd
 • Louisiana groen fluweel
 • Clemson
 • dwerg groene lange peul
 • Hastings verbeteren Perkins
 • Annie Oakley
 • Rood
 • De mijne
 • Chinese okra
 • paarse okra;

 

Groene versus rijpe okra: wat is beter?

Okra-peulen moeten jong worden geoogst als ze worden gegeten. De ideale oogsttijd is binnen 3-5 dagen na de bloei voor een optimale kwaliteit. De peulen rijpen snel en naarmate ze ouder worden, worden ze taaier, vezeliger en minder lekker om te eten.

Hoe okra te consumeren

Verse, onrijpe okra-peulen en okra-bladeren worden in verschillende keukens gebruikt en kunnen heel gefrituurd, gekookt, gebeitst of gefrituurd worden genoten. Deze slijmplant wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel in soepen en stoofschotels. 

Jonge bladeren worden vaak gebruikt in salades en bereid, vergelijkbaar met spinazie. De zaden kunnen worden geperst voor olie of geroosterd en worden gebruikt als vervanging voor koffie.

Voorbereiding

Verbetert de zachtheid van okra. Was okra daarom alleen voor gebruik. Spoel het af met water en laat het drogen voordat je het kookt. Groenten kunnen heel worden bereid of in stukjes worden gesneden. Door de hoeveelheid okra te verminderen, komt er slijm uit de groenten vrij.

Hoe meer okra wordt gesneden, hoe dunner het wordt. Probeer het in grote stukken te snijden of laat het op de stengel. Aanvullende tips om de textuur van een vette huid te verminderen zijn warme okra, gesneden bevroren okra of 30 minuten in azijn weken voor gebruik.

Okra is een broze groente en kan zwart worden als hij wordt gekookt in pannen van ijzer, koper of messing. Om dit te voorkomen, knipt u de stelen voorzichtig af terwijl u de doppen erop laat zitten, waarbij u erop let dat u de okra-peul niet doorboort.

selectie en opslag

Kies bij het kopen of oogsten van okra felgroene, kleurrijke peulen die niet meer dan 4 cm lang zijn. Vermijd peulen die dof, dun, zacht of bevlekt zijn. De okra moet stevig zijn en gemakkelijk bezinken. Oudere peulen zijn stevig met donkere toppen en zijn plakkeriger of stroperiger.

Volg deze tips bij het bewaren van okra:
Bewaar okra in de koelkast in een papieren zak of gewikkeld in een papieren handdoek in een geperforeerde plastic zak. Okra is 2-3 dagen goed in de crisp-sectie.
Als u ze voor later gebruik bewaart, snijdt u de uiteinden af, laat u ze 3-4 minuten afkoelen en koelt u ze snel af in ijswater. Droog en vries in zak.

okra-allergie

Een persoon met een okra-allergie kan symptomen ontwikkelen na het eten of eten van okra. mag inclusief Tekenen van voedselallergie jeuk, netelroos, tintelingen in of rond de mond, moeite met ademhalen, verstopte neus. Als u allergisch bent voor okra, kunt u de groenten het beste vermijden of eten. Mensen die allergisch zijn voor okra kunnen ook reacties krijgen op thee, katoenzaadolie en maaltijden.

geneesmiddelinteractie

Mensen die metformine gebruiken, wordt geadviseerd om te interageren met okra. Uit een onderzoek bleek dat okra-oplossing de absorptie van metformine vermindert, waardoor de effectiviteit van het medicijn vermindert. Het wordt aanbevolen om okra in matige hoeveelheden te eten.

okra producten

Fruitpeulen zijn klaar om te eten als ze jong zijn, 2-3 inch lang, 4-7 dagen na volledige bloei, wat 60-180 dagen na het zaaien plaatsvindt.
Fruitpeulen worden vaak gefrituurd, gebeitst, gestoofd of gekookt geconsumeerd. Ze worden houtachtig en taai naarmate ze ouder worden, wat niet geweldig is om te eten. Okra kan tot 6 maanden fruit bloeien als de rijpe vruchten regelmatig worden geplukt.

Okra-bladeren zijn een veel voorkomende toevoeging aan het dieet van mensen in West-Afrika en Zuidoost-Azië. Bladeren kunnen worden bereid als: Spinazie Of voeg bieten en paardenbloemen toe aan steaks en soepen, of eet ze in salades. De bladeren zijn licht zuur van smaak. Ze kunnen worden gedroogd, vervolgens geplet en vermalen tot een poeder voor later gebruik.

zaden: De zaden worden geëxtraheerd nadat de geoogste peulen droog en broos zijn geworden aan de wijnstok. De peulen kunnen eenvoudig met de hand of met een scherp mes worden verwijderd.
Multifunctioneel zaad. Het kan worden gebrand en bereid om cafeïnevrije koffie te maken. Ze kunnen ook groene, eetbare oliën produceren die gelijk zijn aan veel andere bakoliën.

De zaden bevatten ongeveer 40% olie en een hoog gehalte aan onverzadigde vetten, waaronder oliezuur en linolzuur.

okra voor industrieel gebruik

Okra heeft attributen waardoor het voor andere doeleinden kan worden gebruikt. Gum okra heeft een samenstelling die vergelijkbaar is met die van een polysacharide en wordt ontwikkeld als optie voor biologisch afbreekbare voedselverpakkingen. Het wordt gecombineerd met maïszetmeel om films te maken voor voedselverpakkingen.

Okra wordt ook gebruikt als blad voor biomassa en bouwmaterialen. Okra-handwerk is ook beschikbaar. Bovendien kunnen de gedroogde stengels van een papieren hond worden gebruikt of als brandstofbron.

Algemene vragen

Is okra goed voor de bloeddruk?
Een voedingsrijk dieet helpt de bloeddruk te verlagen. Okra is een matige bron van magnesium, die helpt bij het handhaven en reguleren van de bloeddruk.

Kan ik okra rauw eten?
De hele okra-plant is eetbaar. Okra-bladeren worden routinematig gegeten in spinazie-achtige salades, maar okra wordt over het algemeen genoten om te koken.

Wat is de smaak van okra?
Okra heeft een milde, licht grasachtige smaak. Het wordt vaak vergeleken met aubergine of sperziebonen. Het neemt gemakkelijk de smaak aan van kruiden en ingrediënten die ermee zijn bereid.

Hoe okra koken zodat het niet te dik is?

Kies altijd voor verse, felgekleurde okra. Het gebruik van hoog vuur tijdens het koken kan de slijmerige textuur verminderen. Droog de okra volledig voor het koken. Andere tips om de vette huidtextuur te verminderen, zijn onder meer het snijden van groenten beperken, ze erop laten, ze op hoog vuur zetten, okra snijden terwijl ze bevroren zijn of ze 30 minuten in azijn laten weken voor gebruik.

Zal het drinken van okra-water leiden tot gewichtsverlies en mijn bloedsuikerspiegel verbeteren? Het is populair geworden onder mensen drink water okra; Okra-peulen zijn rijk aan voedingsstoffen, maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat het drinken van okra-water je gezondheid ten goede komt.


Als je het wilt proberen, laat je okra een nacht in water weken en drink je het 's ochtends op nadat je de okra hebt verwijderd.

okra recepten

Van Okra kan op veel manieren worden genoten. Als je nieuw bent in het gebruik van okra in de keuken, zijn hier enkele eenvoudige okra-recepten die je kunt proberen.

1. Okra en sperziebonen

Okra en sperziebonen

Ingrediënten:

 • 1 pond okra

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 2 grote teentjes knoflook, gepureerd en fijngehakt
 • 1 pond verse sperziebonen
 • 1 middelgrote ui, in blokjes gesneden
 • 16 oz tomatenpuree uit blik
 • 1 kopjes water
 • ½ theelepel gemalen peper
 • ½ theelepel zout

Richting:

 • Was de okra-peulen en snijd de stelen af. Verwijder de doppen niet.
 • Snijd de bonen na het wassen in stukjes van 3 inch.
 • Meng het water, de ui, knoflook, peper, zout, tomatenpuree en olijfolie in een pan.
 • Verwarm het mengsel onder regelmatig roeren tot het kookpunt bereikt.
 • Voeg okra en bonen toe.
 • Voeg indien nodig voldoende water toe om de groenten te bedekken.
 • Dek de pan af en kook op laag vuur tot de groenten knapperig zijn (ongeveer 20-30 minuten).
 • Serveer warm of koud.
 • Je kunt ook 350 minuten in de oven bakken op 30 graden Fahrenheit. Dek de pan zeker af met folie.

6 porties, waarbij elke portie:

 • Calorieën: 106
 • Eiwit: 5 gram
 • Het vet: 3 gram
 • cholesterol: 0 mg
 • koolhydraten: 19 gram
 • vezel: 7 gram
 • Natrium: 187 mg

2. Okra-salade

Okra-salade
Okra-salade

Ingrediënten:

 • 1 1/4 theelepel garam masala
 • 1/4 theelepel droog mangopoeder (optioneel)
 • Plantaardige olie
 • okra jeugd ponden
 • koosjer zout
 • 1/2 kleine rode ui
 • 1 middelgrote tomaat
 • ¼ kopje koriander
 • Twee eetlepels vers citroensap

richting:

 • Meng de garam masala en het droge mangopoeder in een kleine kom.
 • Snijd de okra in de lengte doormidden en vervolgens in lange, dunne plakjes.
 • Verwarm in een grote, diepe koekenpan wat plantaardige olie (tot 1 inch) tot 350 ° F.
 • Bak de okra in porties goudbruin en krokant, ongeveer 4 minuten per portie.
 • Haal de okra-stukjes uit de olie met een schuimspaan en leg ze op een bord met keukenpapier.
 • Bestrooi de gefrituurde okra-stukjes met het kruidenmengsel en zout en doe ze in een grote kom.
 • Voeg de ontpitte, geboorde en in plakjes gesneden tomaten, grof gesneden koriander, gesneden rode ui en citroensap toe en meng.
 • Breng de salade op smaak met zout en kruidenmengsel en serveer.

 

U kunt ook de volgende gerechten proberen:

Fruit de okra, ui, knoflook en gehakte tomaten in olie. Garneer met vers gehakte peterselie en citroensap. Serveer met een hoofdgerecht van kip of vlees.
Maak een lichte tempurapasta met bloem, ijswater en eigeel. Bedek de okra met het mengsel en diep totdat het knapperig en goudbruin wordt. Geserveerd als bijgerecht.

 


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| snc.com | Door: Redactie