• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

135.000 Palestijnen vastgehouden door Israel sinds Al-Aqsa Intifada

| dagblad suriname | Door: Redactie

“Volgens een Palestijnse organisatie zijn sinds de uitbraak van de Palestijnse Al-Aqsa Intifada, ook bekend als de Tweede Intifada, in september 2000, ongeveer 135.000 Palestijnen door Israëlische autoriteiten vastgehouden.

Tijdens deze periode werden bijna 21.000 minderjarigen, evenals de helft van de Palestijnse parlementsleden van de laatste termijn, onder de gearresteerden geteld. Ook werden overheidsfunctionarissen, ministers, academici, journalisten en activisten gearresteerd.

De Tweede Intifada duurde tot februari 2005 en resulteerde in het verlies van levens van 4.412 Palestijnen en verwondingen bij bijna 49.000 mensen.

De organisatie merkte ook op dat er 2.600 gevallen van zogenaamde administratieve detentie waren, waarbij Palestijnen zonder aanklacht of proces

voor onbepaalde tijd werden vastgehouden.

Het Israëlische beleid van administratieve detentie staat de autoriteiten toe om de detentie van Palestijnen te verlengen zonder aanklacht of proces.

In dezelfde periode meldde de organisatie dat 114 Palestijnen in Israëlische gevangenissen stierven als gevolg van marteling, opzettelijke mishandeling of medische nalatigheid.

Volgens de laatste gegevens bevinden zich momenteel 5.200 Palestijnen in Israëlische gevangenissen, waaronder 38 vrouwen, 170 minderjarigen en ongeveer 1.200 onder administratieve hechtenis.

De Al-Aqsa Intifada begon op 30 september 2000, twee dagen nadat Ariel Sharon, toenmalig leider van Likud, een centrumrechtse politieke partij in Israël, de Al-Aqsa-moskee-compound in het bezette Oost-Jeruzalem bestormde.

In een recente toespraak

voor de VN-Veiligheidsraad bevestigde de speciale coördinator van de VN voor het vredesproces in het Midden-Oosten, Tor Wennesland, dat Israël 1.264 Palestijnen in administratieve detentie vasthoudt. Hij uitte ook zijn ernstige bezorgdheid over het toenemende geweld in de bezette Westelijke Jordaanoever en Israël.

Hij benadrukte dat Israëlische veiligheidstroepen 1.042 zoek- en arrestatieoperaties uitvoerden in de bezette Westelijke Jordaanoever, resulterend in de arrestatie van 1.504 Palestijnen, waaronder 88 kinderen.

Tijdens de verslagperiode, die liep van 15 juli tot 19 september, werden 68 Palestijnen gedood door Israëlische troepen, waaronder 18 kinderen, tijdens demonstraties, confrontaties, veiligheidsoperaties, vermeende aanvallen tegen Israëli’s en andere incidenten.”

| dagblad suriname | Door: Redactie