• zondag 10 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“We leggen onze pennen neer”

| suriname herald | Door: Redactie

Alle onderwijsgevenden in Suriname waren vandaag door het Syndicaat van Onderwijsgevenden uitgenodigd om deel te nemen aan een algemene ledenvergadering (ALV). Tijdens de vergadering is besloten om een actiemodel toe te passen, waarbij de leerkrachten hun pennen zullen neerleggen.

Het doel van deze actie is dat de leerkrachten naar school gaan, maar

niet zullen werken. Jolanda Kerdijk, voorzitter van het Syndicaat, geeft aan dat ze op zoek zijn gegaan naar een passend model om de leerkrachten niet in de problemen te brengen. In de recent aangenomen Personeelswet is het principe van ‘No work, no pay’ opgenomen. Dit betekent dat dit principe kan worden toegepast op leerkrachten die besluiten om in actie te komen of hun werkplek te verlaten.

Uitnodiging minOWC
Inmiddels heeft minister Henry Ori van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) vanochtend het bestuur uitgenodigd voor een gesprek, dat morgen zal plaatsvinden. De leerkrachten hopen dat dit overleg zal leiden tot oplossingen. De eisen die het Syndicaat heeft gesteld, blijven onveranderd. Ze streven naar een maandelijkse cadeaubon ter waarde van SRD 5000 en een oliekarta voor brandstof, los van hun salarissen.

Het is tevens essentieel dat de gemaakte afspraken met de bond worden nagekomen. Dit geldt zowel voor de afspraken met de werkarmen van het minOWC, als voor de afspraken met de moederorganisatie Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) met betrekking tot de onderwijsgevenden en de compensatie van leerkrachten via een rotatiesysteem, als reactie op de onhoudbare financiële en maatschappelijke situatie. Dit zijn enkele zaken die de bond wenst te realiseren.

Nadat het overleg met de minister van Onderwijs heeft plaatsgevonden, zal het bestuur zich terugtrekken. Daarna zullen de leden op de hoogte worden gesteld, zodat zij een besluit kunnen nemen over de uitkomst van het gesprek.

| suriname herald | Door: Redactie