• woensdag 08 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

“Vandaag sta ik hier voor u, als koning, en maak ik excuses”

| dagblad suriname | Door: Redactie

Koning Willem-Alexander heeft zaterdag in het Amsterdamse Oosterpark bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij, zijn excuses voor het Nederlands slavernijverleden  uitgesproken namens de Nederlandse staat. „Wij dragen de gruwelijkheid met het slavernijverleden met ons mee. De gevolgen daarvan zijn nog altijd voelbaar in onze samenleving.”

“Vandaag sta ik hier voor u, als koning, en maak ik excuses”, zei Willem-Alexander. Die woorden werden direct met applaus ontvangen door de aanwezigen. “Ik vraag u hier om vergiffenis.”

Het is zaterdag 160 jaar geleden dat Nederland de slavernij formeel afschafte in Suriname en het Caribisch deel van het Koninkrijk en 150

jaar geleden dat dit ook in de praktijk gebeurde. In Suriname moest een deel van de voormalige slaafgemaakten nog tien jaar doorwerken op de plantages onder staatstoezicht, waardoor de slavernij pas echt voorbij was in 1873. Zaterdag is ook officieel het Herdenkingsjaar Slavernijverleden begonnen, dat loopt 1 juli 2024.

Eerder zei Linda Nooitmeer van het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) dat excuses van de koning van grote symbolische waarde zouden zijn, maar dat de organisatie vooral wil dat de koning stilstaat bij enkele punten. Bijvoorbeeld dat er meer aandacht moet zijn voor het doorwerken van het slavernijverleden in het

heden, en dat achterstanden die zijn ontstaan als gevolg van slavernij weggewerkt moeten worden.

Het Keti Koti Festival in Amsterdam duurt tot 23.00 uur en er treden artiesten op als Berget Lewis, Akwasi, Trijntje Oosterhuis, Jeangu Macrooy, Alain Clarke, Jayh en Dopebwoy. Er is ook een kinderpodium en een podium met traditionele muziek.

Naast Rutte boden eerder onder anderen steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht excuses aan voor het slavernijverleden, net als de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en de bank ABN AMRO. President Klaas Knot maakte vorig jaar excuses tijdens de herdenking namens De Nederlandsche Bank (DNB). Vlissingen en Middelburg betuigden zaterdag spijt voor hun rol in de slavernij.

| dagblad suriname | Door: Redactie