• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Overstemming DNA-fracties over landelijke evenredigheid

| starnieuws | Door: Redactie

Alle vijf fracties in De Nationale Assemblee hebben aangegeven mee te gaan met landelijke evenredigheid. Er was vrijdag een bespreking over de wijziging van de Kiesregeling. Commissievoorzitter Asis Gajadien om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat "11 augustus best een historische dag genoemd kan worden. Alle vijf partijen in De Nationale Assemblee hebben via hun fractieleiders meegedeeld - gezien de overwegingen - mee te kunnen gaan voor een kiesstelsel met landelijke evenredigheid".

Wat Gajadien betreft kan vóór eind deze maand de Kiesregeling worden gewijzigd, nu er overeenstemming is voor de landelijke evenredigheid. In elk geval verwacht hij dat uiterlijk

eind oktober alles in kannen en kruiken kan zijn. Nu moeten de technische zaken verder worden uitgewerkt. Belangrijk is dat er draagvlak is voor landelijke evenredigheid. Dit is een doorbraak.

In De Nationale Assemblee zijn er zes wetsontwerpen over de wijziging van de Kiesregeling. De NDP met ondersteuning van Edward Belfort (ABOP), de VHP en de ABOP/PL hebben een initiatiefwet ingediend. De regering op haar beurt is met liefst drie ontwerpwetten gekomen over dit onderwerp. De bedoeling van de regering is wel dat er draagvlak gevonden wordt voor één wetsontwerp.

Gajadien zegt dat de commissie alle politieke partijen en diverse maatschappelijke groepen

(vakbeweging en bedrijfslevenorganisaties) heeft aangeschreven om schriftelijk te reageren. Daarna is de mogelijkheid om hun standpunten in een plenaire vergadering te presenteren. De commissievoorzitter wil niet dieper ingaan op deze kwestie omdat de technische details nog moeten worden uitgewerkt.

| starnieuws | Door: Redactie