Anti-Corruptiewet 2017 wordt geëvalueerd
| starnieuws | Door: Redactie
De commissie ‘Evaluatie Anti-Corruptiewet 2017’ moet de wet evalueren. Daarvoor zijn drie maanden uitgetrokken. Een aantal zaken in de wet moeten worden aangepast. (Foto: Kabinet van de President)
President Chan Santokhi heeft vrijdag de commissie ‘Evaluatie Anti-Corruptiewet 2017’ geïnstalleerd onder leiding van Carmen Rasam. In de komende drie maanden zal deze commissie de Anti-Corruptiewet integraal evalueren en voorstellen doen aan de regering voor een wetswijziging. Het anti-corruptiebeleid wordt zeer hoog geprioriteerd zei de president. Hij heeft naar aanleiding van verschillende overlegmomenten, waaronder gesprekken met deskundigen en het Internationaal Monetair Fonds (IMF), aangegeven dat de commissie zich moet houden aan de maatregelen
Met deze stap moet de evaluatiecommissie de wet in lijn brengen met internationale verdragen en de grondwet. De Anti-Corruptiewet is op 24 september 2017 goedgekeurd in De Nationale Assemblee en op 4 oktober 2017 afgekondigd en in werking getreden.
Uitgaande van die wet is op 4 mei 2023 de Anti-Corruptie Commissie geïnstalleerd. Rasam geeft aan dat in 2015 de meeste strafbepalingen in de wet van 2017 al in lijn zijn gebracht met het Verdrag van de Organisatie van Amerikaanse Staten. Suriname is echter pas
“Hierdoor zijn er een aantal zaken die in principe moeten worden geharmoniseerd, vandaar dat de president tegen de achtergrond van de IMF-afspraken, zo snel als mogelijk de wijzigingen in de wet wil laten opnemen”, verduidelijkt Rasam.De evaluatiecommissie zal voorstellen doen voor nieuwe wijzigingen in de Anti-Corruptiewet, rekening houdend met het Surinaamse rechtssysteem en met hetgeen in de grondwet is opgenomen, meldt de Communicatiedienst Suriname.
Deze voorstellen wil het staatshoofd zo snel mogelijk aan De Nationale Assemblee presenteren ter goedkeuring. De commissie zal naast de anti-corruptie instituten, ook het Openbaar Ministerie en het Hof van Justitie als belangrijkste stakeholders raadplegen en hun inzichten meenemen. “We willen proberen binnen die drie maanden te finaliseren en de wetswijzigingen aan de regering te presenteren en de president een draft aan te reiken”, merkt Rasam op.
| starnieuws | Door: Redactie