• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Brunswijk wil meewerken aan rechtshulpverzoek Nederland

| starnieuws | Door: Redactie

Vicepresident Ronnie Brunswijk zegt niks te weten over een rechtshulpverzoek uit Nederland. Hij heeft het via de media vernomen. (Foto: René Gompers)

Vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk zou bereid zijn door een Nederlandse rogatoire commissie gehoord te worden in de zaak van Siegfried 'Piet' Wortel. De drugsverdachte zit in de gevangenis in Nederland en heeft steeds verklaard dat goudstaven ter waarde van 6 miljoen euro die in zijn woning waren, van Brunswijk zijn. Hij moest het goud verkopen. De vp heeft via een notaris op schrift gesteld dat het goud van hem is. Nederland heeft een rechtshulpverzoek ingediend bij de minister van

Justitie en Politie, Kenneth Amoksi.

Tot nu toe is er weinig openheid gegeven door de justitiële autoriteiten over het rechtshulpverzoek uit Nederland. Minister Amoksi zei eerder op een persconferentie van de regeringsraad, dat hij alle rechtshulpverzoeken heeft afgehandeld en teruggestuurd naar de procureur-generaal (pg). Hij wilde geen inhoudelijke mededelingen doen.

 

Woensdagavond is op een regeringspersconferentie waar de vp ook aanzat, de vraag gesteld of hij zal meewerken aan het verzoek van Nederland. "Ik hoor dat ding al een paar dagen, een paar maanden in de media. Ik ben daarvan niet op de hoogte. Als het komt dan zullen wij zien", was

het antwoord van Brunswijk. 

 

De pg via de Communicatie Unit van het Openbaar Miniserie om informatie gevraagd over het rechtshulpverzoek, antwoordt aan Starnieuws: "Inderdaad is er een rechtshulpverzoek ontvangen en inmiddels doorgeleid naar de rechter-commissaris die door de wet is aangewezen als de instantie die belast is met de uitvoering van rogatoire commissies. De procedure is dat wij, na uitvoering door de rechter-commissaris, de uitvoeringsstukken ontvangen. Op de vraag of er ingestemd is met het verhoor, kunnen wij dan ook geen antwoord geven".

 

Uit andere bronnen verneemt Starnieuws dat de vp bereid is mee te werken aan het rechtshulpverzoek. Dat zou hij kenbaar hebben gemaakt aan minister Amoksi. De vp heeft ook aan diverse politici de mededeling gegaan dat hij bereid is de rogatoire commissie uit Nederland, te woord te staan. Hij heeft al schriftelijk verklaard dat het goud van hem is. Overigens is de vp in korte tijd op twee momenten met goud in beeld gekomen dat hij heeft ontvangen van zijn concessies, die hij formeel heeft overgedragen aan zijn zoon.

| starnieuws | Door: Redactie