• dinsdag 07 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Oekraïne-Rusland oorlog en sancties: impact op Suriname en internationale geopolitiek

| dagblad suriname | Door: Redactie

Sinds de oorlog is uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne, hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie economische sancties opgelegd aan Rusland, dat zij verantwoordelijk houden voor het illegaal betreden van Oekraïens grondgebied en de gewelddadige bezetting ervan.

“Zakendoen op eigen risico”

Rusland behoort nu tot de meest gesanctioneerde landen ter wereld. De Verenigde Staten waarschuwen bedrijven in andere landen dat zakendoen met Rusland gevolgen kan hebben voor die bedrijven. Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) heeft aan Dagblad Suriname laten weten, dat als Surinaamse bedrijven zakendoen met Rusland, ze dat op eigen risico doen, en

de regering is hierbij niet betrokken.

Besluiten die zijn genomen door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moeten, volgens artikel 48 van het VN-Handvest, door alle landen worden uitgevoerd. De Veiligheidsraad is het enige orgaan van de VN dat sancties kan opleggen aan landen, zoals bepaald in artikel 41 van het Handvest.

Volgens Ramdin heeft de Veiligheidsraad geen sancties opgelegd aan Rusland. Ondertussen krijgt de oorlog tussen Rusland en Oekraïne minder internationale aandacht vanwege de massaslachting die plaatsvindt in het bezette gebied Gaza in het Midden-Oosten door de staat Israël. Ook heeft Oekraïne haar financiële steun vanuit de Verenigde Staten zien verminderen,

omdat de VS ook ruim 14 miljard dollar heeft toegezegd aan militaire steun aan de staat Israël.

In Rusland heeft de zittende president Vladimir Poetin bekendgemaakt dat hij zich in 2024 opnieuw verkiesbaar stelt. Poetin zou zich bij de verkiezingen van 17 maart 2024 kandidaat kunnen stellen voor een vijfde termijn als president, een stap die mogelijk wordt gemaakt door grondwetswijzigingen die hem in staat stellen tot 2036 in functie te blijven.

“De beslissing is genomen: hij zal zich kandidaat stellen,” vertelde een bron aan Reuters. Vier andere bronnen hebben ook aan Reuters bevestigd dat hij zich kandidaat zal stellen.

Boris Jeltsin droeg het presidentschap over aan Poetin op de laatste dag van 1999. Hij is sinds Josef Stalin langer aan de macht geweest dan welke andere Russische heerser dan ook, en heeft zelfs de 18-jarige ambtstermijn van Leonid Brezjnev overtroffen.

Tussen 25 juni en 1 juli 2020 keurde een landelijke stemming de door Poetin voorgestelde constitutionele hervormingen goed. Twee dagen later ondertekende Poetin een uitvoerend bevel tot wijziging van de Russische Grondwet, waardoor hij zich nog twee keer voor een periode van zes jaar kandidaat kan stellen.

Poetin, die in oktober 71 jaar werd, zou levenslang aan de macht kunnen blijven.

| dagblad suriname | Door: Redactie