• zaterdag 18 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MEER TIJD NODIG VOOR AANPASSING WET TOEZICHT BANK- EN KREDIETWEZEN

| united news | Door: Redactie

De voorzitter van de Commissie van Rapporteurs Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen, Asiskumar Gajadien, gaat voor principiële wijzigingen in de bestaande Wet Toezicht Bank- en Kredietwezen.

Dit initiatief, ingegeven door internationale standaarden zoals het verdrag van Basel en de Financial Action Taskforce, heeft tot doel de regelgeving aan te scherpen en in overeenstemming te brengen met nationale wetten, waaronder de Wet op de Jaarrekeningen, de Wet Suriname Charter Accountant Instituut, en de Wet ter Bestrijding van Money Laundering en Terrorisme Financiering (WMTF).

Gajadien benadrukt dat de herziening niet alleen gericht is op aanscherping, maar ook op de introductie van een cruciaal element:

de kwestie van Herstel en Afwikkeling van Kredietinstellingen.

Dit onderdeel is bedoeld om niet alleen toezicht te houden op kredietinstellingen in moeilijkheden, maar ook om actie te ondernemen in het herstelproces en de afwikkeling van problematische situaties. Hierbij ligt de focus op het waarborgen van zekerheden voor zowel de samenleving als het bedrijfsleven, essentieel voor een gezonde economische ontwikkeling.

In de discussies met belanghebbenden, waaronder de regering, zijn echter aanzienlijke bezorgdheden geuit. Een centraal punt van zorg is de mate van bevoegdheden en ruimte die aan de Centrale Bank wordt gegeven om zelf regels te creëren. Gajadien erkent de bezorgdheid en benadrukt

het belang van zorgvuldige afwegingen, om te voorkomen dat de wet leidt tot een situatie waarin de Centrale Bank te veel vrijheid heeft om autonoom te handelen.

Discussies in De Nationale Assemblee (DNA) onthulden ook zorgen over het toezicht op verschillende financiële activiteiten, zoals het elektronisch betalingsverkeer. Suriname wordt beschouwd als achteroplopend op dit gebied, en Gajadien stelt dat het noodzakelijk is om het toezichtsysteem te evalueren en te verbeteren. Hij wijst erop dat falend toezicht kan leiden tot vertragingen en problemen in het financiële systeem van het land.

De bezorgdheden van belanghebbenden en stakeholders hebben geleid tot aanpassingen in de voorgestelde wetgeving, maar er blijven nog enkele pijnpunten te bespreken. DNA-voorzitter Marinus Bee pleit voor een zorgvuldige behandeling en suggereert dat verdere discussies worden uitgesteld totdat alle betrokken partijen hun aanbevelingen hebben ingediend.

Rabin Parmessar deelt het standpunt dat er voldoende tijd moet worden genomen om de impact van de voorgestelde wetten volledig te begrijpen, gezien de brede gevolgen ervan. Hij roept op tot waakzaamheid dat de regelgeving niet leidt tot monopoliesituaties die de belangen van de Surinaamse bevolking schaden.

UNITEDNEWS

 

| united news | Door: Redactie