• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Haïti bereidt zich voor op mogelijke multinationale interventie onder Keniaanse leiding

| dagblad suriname | Door: Redactie

In reactie op de oproep van de premier van Haïti, Ariel Henry, om een multinationale troepenmacht, heeft Kenia aangegeven bereid te zijn deze missie te leiden. Het plan is om 1.000 Keniaanse politieagenten in Haïti in te zetten om het extreme geweld en de crises die de bevolking teisteren aan te pakken.

De terugkeer van zo’n troepenmacht, die doet denken aan de controversiële VN-stabilisatiemissie in Haïti (MINUSTAH) die zes jaar geleden eindigde, roept gemengde gevoelens op in de Caribische natie. Eerdere missies waren omstreden en zorgden voor veel Haïtianen, vooral gezien de onopgeloste erfenis van MINUSTAH, die ervan wordt beschuldigd een

cholera-uitbraak en seksueel misbruik te hebben veroorzaakt.

Haïti is de afgelopen maanden getuige geweest van een escalerend geweld, met talloze slachtoffers, vernielde huizen en duizenden ontheemden tot gevolg. Gewapende bendes, die straffeloos handelen, hebben de leegte opgevuld die is achtergelaten door ineffectieve autoriteiten.

De toezegging van Kenia om politieagenten naar Haïti te sturen hangt af van de goedkeuring van de VN-Veiligheidsraad en de grondwettelijke procedures van Kenia. Hoewel de aankondiging een mogelijke verschuiving in de Haïti-crisis aangeeft, waarschuwen sommige stemmen voor het gebrek aan ervaring in Kenia met dergelijke operaties.

Terwijl een deel van de bevolking reikhalzend uitkijkt naar de interventie, tonen anderen,

getekend door eerdere operaties, onwil. Sommigen suggereren dat de fysieke gelijkenis tussen Kenianen en Haïtianen de acceptatie van de missie zou kunnen vergemakkelijken.

De minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Jean Victor Généus, reageerde positief op de aankondiging van Kenia en sprak zijn dankbaarheid uit voor de Afrikaanse solidariteit. Voormalig premier Claude Joseph uitte echter scepsis en twijfelde aan het vermogen van Kenia om een internationale troepenmacht te leiden en tegelijkertijd zijn eigen interne crises het hoofd te bieden.

Deze mogelijke interventie komt omdat de bestuurlijke situatie van Haïti precair blijft. Ariel Henry, die regeert zonder congres of politieke oppositie sinds de moord op president Jovenel Moise in 2021, wordt beschuldigd van onvervulde beloften.

| dagblad suriname | Door: Redactie