• vrijdag 10 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Behandeling wet collectieve rechten een fase verder richting afronding

| dagblad suriname | Door: Redactie

De behandeling van de ontwerpwet Collectieve rechten van Inheemsen en Tribale volken, de zogenoemde de wet grondenrechten, is afgelopen dinsdag een fase verder richting afronding door de Nationale Assemblee. De behandeling in eerste ronde voor zowel het parlement als de regering is afgesloten. 

Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft het parlement laten weten, dat de regering binnenkort met een nota van wijzigingen zal komen. Hij vraagt het parlement daarvoor enige ruimte te bieden aan de regering voordat de behandeling in tweede ronde wordt voortgezet. Op de indringende vraag van enkele Assembleeleden binnen welk tijdsbestek de nota van wijzigingen tegemoet kan worden gezien, bleef

de vicepresident vaag. Doch hij gaf wel aan, dat de regering graag ziet dat de raamwet collectieve rechten na de ingediende nota van wijzigingen en de debatten die daarop zullen volgen, met brede ondersteuning van het parlement aangenomen zal worden. 

Feedback

“Wij (de regering) willen in tegenstelling tot voorheen niet langer dralen en we willen alvast nu een oplossing. Gelet op de verkregen feedback vanuit het parlement en brede lagen van het bedrijfsleven zal de regering daarom binnenkort met een nota van wijzigingen komen”, aldus de vicepresident. Brunswijk zei, dat de regering ervan bewust is dat met de nota van wijzigingen misschien

niet een ieder tevreden zal zijn. Dat verwacht de regering ook niet, maar de regering vraagt tenminste begrip. 

Voor de goedkeuring van de raamwet collectieve rechten van de Inheemsen en Tribale volken is volgens de vicepresident consensus nodig in het parlement. Hij zei, dat het parlement nog steeds het recht heeft van amendement en wellicht zelf ook wijzigingsvoorstellen heeft. Om tijd te winnen nodigt hij daarom het parlement uit om een groep samen te stellen die in deze fase nu met de regering rond de tafel gaat zitten om de nota van wijziging samen te bediscussiëren.  De behandeling in tweede ronde in het parlement kan daardoor vlotter verlopen, waardoor in de derde ronde van behandeling de ontwerpwet kan worden afgerond. Daarna zal het parlement tot stemming overgaan.

Minimale rechtszekerheid en -bescherming

Met aanname van de raamwet collectieve rechten zal dan tenminste minimale rechtszekerheid en rechtsbescherming zijn geboden aan inheemsen en tribale volken. Hun traditionele leef- en woongebieden en hun collectieve recht daarop zal dan bij wet erkend zijn. De wet zal dan nog niet in volle omvang effectief in werking kunnen treden, omdat een aantal aanverwante wettelijke regelingen nog gemaakt en goedgekeurd moeten worden. Het gaat onder meer om de wet op demarcatie van de leef- en woongebieden, de wet traditioneel gezag, de wet FPIC en de wet op Grondenkamer. Bovendien moet volgens de vicepresident nog een aantal administratieve voorzieningen geregeld worden.

Bij de in te dienen nota van wijziging door de regering zal het vooral gaan om de overgangsbepalingen zoals die nu in het ontwerp staan opgenomen. Daarin staat onder meer, dat bij aanname van de wet verkregen rechten op grond en/of natuurlijke hulpbronnen (concessies) in de woon- en leefgebieden van de inheemsen en tribale volken komen te vervallen na een periode van 1 jaar. Op deze regel kan een uitzondering worden gemaakt na overeenstemming met de desbetreffende inheemse volken en/of tribale volken. 

Tegen deze overgangsbepaling is groot verzet vanuit brede lagen van het bedrijfsleven. Veel investeerders zien hiermee hun grote investeringen in rook opgaan. 

Vicepresident Brunswijk zei, dat de regering geluisterd heeft naar alle feedback vanuit het parlement en het bedrijfsleven. Tegen deze achtergrond is men erg benieuwd naar hoe de nota van wijzigingen van de regering eruit zal zien. Een andere belangrijke te verwachten wijziging in de ontwerpwet is de opname in het huidige wetsontwerp van de indicatieve kaarten van de inheemsen en tribale volken. Deze indicatieve kaarten geven aan de omvang en de begrenzing van de verschillende leef- en woongebieden. Het zijn slechts indicatieve kaarten vooruitlopend op de definitieve vaststelling van de leef- en woongebieden in de wet op demarcatie. Dit is een van de aanverwante wetten die nog in place moeten worden gezet. Het doen opnemen van de indicatieve kaarten in de raamwet, biedt aan de inheemsen en tribale volken een minimale rechtszekerheid en rechtsbescherming. Zonder het opnemen van de indicatieve kaarten in de wet, heeft deze voor de belanghebbenden geen enkele waarde.

SS

| dagblad suriname | Door: Redactie