• zondag 19 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

SURINAME LEENT WEER ONGEBREIDELD OM TE INVESTEREN

| united news | Door: Redactie

Auteur: Armand Snijders Suriname heeft overeenstemming bereikt met de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) voor een lening van 235 miljoen dollar, zo bleek vorige week uit een persbericht van de Communicatiedienst Suriname (CDS).

De dienst probeerde echter de indruk te wekken dat het om een schenking ging en niet dat Suriname dit geld in de toekomst moet terugbetalen. ‘Landenstrategie Suriname en IsDB maakt weg vrij voor miljoenen aan investeringen’, zo luidde in grote lijnen de boodschap die de CDS via de verschillende media met de samenleving deelde. Op zich was dat niet echt nieuws, want IsDB-baas Muhammad Soelaiman Al Jasser had vorig

jaar september bij zijn bezoek aan ons land deze miljoenenleningen al toegezegd. Alleen zijn de afspraken nu formeel beklonken een ontmoeting tussen minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning en Al Jasser.

‘De investeringen zullen zich richten op cruciale sectoren als energie, gezondheidszorg, onderwijs, afvalverwerking, productie en private sector-ontwikkeling, en zijn volledig in lijn met de nationale ontwikkelingsstrategie van Suriname’, zo werd gemeld.

De bouw van een nieuw Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), het Academisch Medisch Centrum, is het belangrijkste project dat zal worden opgezet. De IsDB zou dat al in 2014 financieren, maar dat plan stierf al snel een stille dood omdat

in opdracht van de toenmalige regering allerlei wijzigingen werden aangebracht in het oorspronkelijke ontwerp. Dat viel niet in goede aarde bij de instelling, die zich in 2018 terugtrok en het benodigde geld niet meer leende.

Tijdens zijn recente bezoek toonde Al Jasser zich bereid om het broodnodige project na tien jaar toch weer op te pakken. Suriname zal echter nog heel wat werk moeten verzetten voordat de eerste steen voor het hypermoderne ziekenhuis – dat tussen de 100 en 150 miljoen dollar gaat kosten – gelegd kan worden. De haalbaarheidsstudie is afgerond, nu moet de bouw worden voorbereid. Gevreesd wordt dat dit niet zonder slag of stoot zal gaan omdat Suriname daarvoor over onvoldoende deskundigheid beschikt.

Vorig jaar liet Al Jasser zich tegenover Santokhi behoorlijk kritisch uit over de Surinaamse bureaucratie die veel projecten in het verleden hebben gestagneerd. Ook de corruptie is hem een doorn in het oog, ook al zei hij dat uit beleefdheid niet met zoveel worden in het openbaar. Hij waarschuwde – tussen neus en lippen door – dat hij in de toekomst dergelijke Surinaamse uitglijders niet zal accepteren.

Er zou volgens de topman een goed functionerend Project Management Office moeten worden opgezet “Dat is essentieel is voor een efficiënt verloop van projecten. Een project dat niet afgerond is, is als een stigma voor ons. We zijn geen commerciële bank, maar een ontwikkelingsbank die er is om te helpen.” Suriname heeft ruim een half jaar later voor zover bekend nog geen aanstalten gemaakt om een Project Management Office op te zetten, wat voor de IsDB echter geen reden was om de financieringsverzoeken niet te honoreren.

In september werd overigens door Al Jasser nog gezegd dat de IsDB tot maximaal 75 miljoen dollar wilde bijdragen aan de bouw van een nieuw ziekenhuis, maar inmiddels is hij kennelijk van gedachten veranderd en heeft hij dat maximale leenbedrag nu verdubbeld. Als alles goed gaat, wordt verwacht dat de financieringsovereenkomst voor het AMC nog dit jaar getekend wordt. Het is vooralsnog onduidelijk of hem om volledige nieuwbouw gaat – zoals oorspronkelijk de bedoeling was – of dat het bestaande AZP grondig wordt verbouwd en uitgebreid.

Door de IsDB zal 35 miljoen dollar aan Suriname worden geleend voor het Affordable Housing Project (AHP). Ook dit was al in 2017 overeengekomen maar is nooit goed van de grond gekomen. Er worden eveneens tientallen miljoenen dollars uitgetrokken om de elektriciteitsopwekking en -distributie in Paramaribo en Nickerie aanzienlijk te verbeteren en voor het zogeheten project Secondary and Technical Education Support.

In het bericht van de CDS wordt met geen woord gerept over het verzoek dat Santokhi vorig jaar op het bordje van Al Jasser legde voor de financiering van een project voor betaalbare levensmiddelen. Dat was ingegeven door de hete adem die de president vanuit de samenleving in zijn nek voelt omdat de crisis nog altijd voortduurt en het sociaal programma van de regering grotendeels faalt. De smeekbede van het staatshoofd schoot destijds de IsDB -topman in het verkeerde keelgat en die maakte dat ook duidelijk. Hij vond dat Suriname moet doen wat Santokhi zelf heeft beloofd, namelijk op de lange termijn investeren in landbouw. Om die reden heeft de financiële instelling het verzoek niet gehonoreerd.

Als alle plannen worden uitgevoerd zoals deze zijn gepland, dan zal dat de sectoren waarvoor de vele miljoenen voor bestemd zijn zeker een belangrijke boost kunnen geven. Wat dat betreft heeft de CDS in het opbeurende persbericht gelijk.

Het is echter opmerkelijk dat de communicatiedienst er met geen woord over rept dat de miljoenen die geleend worden, op termijn moeten worden terugbetaald.

Het woord ‘lening’ wordt zelfs geen enkele keer genoemd in het bericht. Terwijl de investeringen die worden gepleegd, allemaal met geleend geld zullen worden gedaan. Het enige dat wordt geschonken, is een bedrag van 300.000 dollar voor het Pineapple Value Chain-project; dat zal Suriname geen cent kosten.

De 235 miljoen dollar waar nu overeenstemming over is bereikt, moet op den duur echter wel degelijk opgehoest en terugbetaald worden. Maar kennelijk is de regering bevreesd om het woord ‘lening’ in haar mond te nemen, omdat ze daarmee toe geeft na vier jaar niet eens in staat is haar eigen broek ook maar een beetje op te houden, terwijl ze dat wel had beloofd.

De schulden zijn alleen maar toegenomen met leningen van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF), de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank IDB, de Wereldbank, recentelijk weer van China voor nog negen – nog altijd onbekende – projecten en nu dus de IsDB.

En dan zijn er nog de oude schulden van een kleine vier miljard dollar, waarvan de herschikking uiteindelijk veel minder gunstig uitpakte dan verwacht: haircuts (kortingen op de schulden) bleven volledig uit en afgelost werd er ondertussen nauwelijks.

Ook deze regering kon de verleiding niet weerstaan en leent er weer volop en ongebreideld op los. Vooral om ambitieuze projecten te financieren waarmee men met het oog op de verkiezingen van volgend jaar het volk gunstig denkt te kunnen beïnvloeden.

En dan wil Santokhi bij China ook nog honderden miljoenen lenen voor de Corantijnbrug. Hóe het land al deze miljardenleningen gaat terugbetalen, is voor iedereen een raadsel. Santokhi mikt waarschijnlijk weer op de opbrengsten uit de oliewinning, waardoor er minder over zal blijven voor het land en de Surinamers. Maar dat is pas een zorg voor ná de komende verkiezingen.

ANALYSE

GERELATEERD AAN: SURINAME EN ISDB PAKKEN PROJECTEN WEER OP

 

| united news | Door: Redactie