• vrijdag 15 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Dasai: Vermoeden oorzaak vissterfte wordt onderzocht

| starnieuws | Door: Redactie

Dode vissen aangespoeld op het strand van Galibi. De bewoners van het dorp ondervinden veel ongerief door de stank.

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is opgeschrikt door het aantal vissterfte te Galibi en omgeving. Het ministerie heeft nog geen concrete verklaring voor deze situatie. In gesprek met Starnieuws legt de minister Marciano Dasai uit dat er hulp is gevraagd aan landelijke autoriteiten en internationale organisaties. De bewindsman vermoedt dat een van de oorzaken zou kunnen zijn dat de vissen in een 'deadzone' langs de kust terecht zijn gekomen en daarna zijn verstikt door het zuurstoftekort in het water.  

Een

andere verklaring kan komen door het weerfenomeen El Niño, waarbij warme en koudere waterstromen vanuit de oceaan een rol gespeeld hebben in de vissterfte. Warm water kan minder opgeloste zuurstof vasthouden dan kouder water. Dus wanneer het water opwarmt, daalt het zuurstofgehalte. Dat kan leiden tot zuurstofgebrek voor vissen en daardoor is er een risico van grootschalige vissterfte. Dit zijn twee potentiële verklaringen die nog niet onderzocht zijn, benadrukt de bewindsman.

Intussen heeft het ministerie contact opgenomen met de bestuursdienst van Galibi. Het aanspoelen van dode vissen is een jaarlijks voorkomend fenomeen. Deze keer is de vissterfte zodanig erg dat er

zich een enorme stank heeft ontwikkeld waar zelfs het dorp er last van heeft. Het is merkwaardig dat de aasgieren de vissen in eerste instantie niet opaten. De plaatselijke bevolking is hard aan het werk om de situatie onder controle te houden.

El Niño is een ingewikkeld verschijnsel met wereldwijde gevolgen voor het weer. De veranderingen in de oppervlaktetemperatuur van het zeewater in de Stille Oceaan hebben een kettingreactie op het klimaatsysteem. De verzwakking van de passaatwinden, die normaal gesproken van oost naar west waaien, is cruciaal voor het ontstaan van El Niño.

Normaal gesproken duwen de passaatwinden warm oppervlaktewater vanuit het oosten van de Stille Oceaan naar het westen, waardoor het water aan de oostelijke kust van de Stille Oceaan relatief koel is. Dit koelere water komt van diepere lagen van de oceaan naar boven door opwelling.

Maar tijdens El Niño verzwakt deze normale windcirculatie, waardoor warm water zich ophoopt in het oostelijke deel van de Stille Oceaan.Deze opwarming van het zeewater heeft wereldwijde gevolgen voor het weer. Het verandert de atmosferische circulatiepatronen en kan leiden tot extreme weersomstandigheden zoals zware regenval, droogte en stormen in verschillende delen van de wereld.

Bijvoorbeeld, El Niño kan droogte veroorzaken in Australië, overstromingen in Zuid-Amerika en Afrika, en veranderingen in stormpatronen in de Verenigde Staten. Het voorspellen van El Niño is complex vanwege verschillende factoren, waaronder de opbouw van warm water langs de evenaar en de variabiliteit van de westenwinden in de westelijke Stille Oceaan. Wetenschappers gebruiken geavanceerde modellen en observaties om El Niño te monitoren en te voorspellen, maar er blijft altijd een zekere mate van onzekerheid vanwege de natuurlijke variabiliteit van het klimaatsysteem.

| starnieuws | Door: Redactie