• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ZOU EEN INVASIE OP GUYANA DE TANKVAART KUNNEN BEÏNVLOEDEN?

| united news | Door: Redactie

 Foto: Werknemers op een FPSO bezig voorbereidingen te plegen voor het overpompen van ruwe olie vanuit de FPSO naar de Olietanker | Auteur: Greg Miller | Bron: Yahoo Finance 

De scheepvaart heeft al te maken met de gevolgen van twee oorlogen: handelsverschuivingen door de Russische invasie in Oekraïne en aanvallen op schepen voor de kust van Jemen in de nasleep van het conflict tussen Israël en Hamas. Zou er een derde gelijktijdige oorlog kunnen komen – en nog meer handelscomplicaties voor de scheepvaart?

Venezuela dreigt Guyana binnen te vallen en de olierijke Essequibo-regio van Guyana te annexeren. Het land beweert dat het

oerwoudgebied en de offshore gebieden in 1899 van Venezuela zijn gestolen. Essequibo beslaat ongeveer twee derde van Guyana.

Guyana is een lichtpunt voor ruw olietankers. Sinds het begin van de offshore productie in 2019 is de export van ruwe olie gestegen tot 400.000 vaten per dag (b/d), met een verwachte verdubbeling van de volumes tegen het einde van 2025 en een piek van 1 miljoen b/d in 2027.

“In het onwaarschijnlijke geval dat Venezuela besluit om verder te gaan dan de retoriek en daadwerkelijk Guyana binnentrekt, zullen de olieproductie en -export van beide landen daar waarschijnlijk onder lijden”, zegt Erik Broekhuizen, manager

marien onderzoek en advies bij Poten & Partners, in een rapport op zaterdag.

“Sancties [tegen Venezuela] zullen opnieuw worden ingesteld – en waarschijnlijk aangescherpt – en internationale oliemaatschappijen zullen hun activa uit Guyana weghalen, waardoor de productie van het land zal worden lamgelegd.”

Invasie zou export atlantisch bekken verminderen

De positieve draai voor tankers van de productieverlagingen door OPEC is dat deze verlagingen het volume van het Midden-Oosten naar Azië verminderen, dat wordt vervangen door het volume van het Atlantische bekken naar Azië. Dit verhoogt de vraag naar tankers gemeten in tonmijlen (volume vermenigvuldigd met afstand).

“Ik ben geneigd om te zeggen dat het ronduit positief is”, zei Lars Barstad, CEO van tankereigenaar Frontline (NYSE: FRO), op de conference call van zijn bedrijf op 30 november, verwijzend naar de laatste ronde van OPEC-bezuinigingen en het positieve ton-mijl effect.

“We zien dat er ten oosten van Suez raffinagecapaciteit wordt opgebouwd en dat dit nog steeds doorgaat. Nieuwe olieproductie komt ten westen van Suez. We zien dat Brazilië zijn productie verhoogt en dat er nieuwe productie uit Guyana komt. We hebben de Venezolaanse export zien toenemen,” zei hij, eraan toevoegend dat de OPEC-verminderingen ook “goed nieuws zijn voor het fracken in de VS en goed nieuws voor de productie in de VS”.

In de regio Noord- en Zuid-Amerika bedraagt de Amerikaanse export dit jaar gemiddeld 4 miljoen b/d, aldus Kpler. Volgens het Internationaal Energie Agentschap bedraagt de Braziliaanse export 1,8 miljoen b/d. Colombia zit op 400.000 b/d, volgens de Colombiaanse oliemaatschappij Ecopetrol. Venezuela exporteert 300.000-400.000 b/d, volgens Frontline.

In de mate dat de export uit het Atlantische bekken wordt aangeprezen als een positieve factor voor de vraag naar tankers in het licht van de OPEC-bezuinigingen, zou een conflict tussen Venezuela en Guyana negatief uitpakken en mogelijk een impact hebben op ongeveer 11% van de regionale export.

Terwijl Venezuela kwakkelt, stijgt Guyana

“De olie-industrieën van Venezuela en Guyana zijn een studie in contrasten”, zegt Broekhuizen. “Venezuela heeft een van de grootste oliereserves ter wereld, maar de industrie is er slecht aan toe na decennia van wanbeleid en corruptie en – de laatste jaren – steeds strengere sancties. De huidige Venezolaanse productie is minder dan een derde van het niveau van 2009.

“In tegenstelling tot de ontwikkelingen in Venezuela, is de olie-industrie van Guyana een succesverhaal”, aldus Broekhuizen, eraan toevoegend dat “de toekomst voor Guyana rooskleurig lijkt”.

De huidige productie vindt plaats via twee drijvende productie-, opslag- en overslagschepen (FPSO’s), de Liza Destiny en Liza Unity, en een derde FPSO, de Prosperity, wordt nu opgestart. De productie wordt verzorgd door een consortium onder leiding van Exxon Mobil (NYSE: XOM), met een belang van 45%, samen met partners Hess (NYSE: HES), met 30%, en het Chinese CNOOC, met 25%. Hess wordt momenteel overgenomen door Chevron (NYSE: CVX). Guyana heeft in oktober exploratierechten toegekend voor acht extra offshore blokken.

Uit gegevens van Vortexa die door Poten & Partners worden aangehaald, blijkt dat bijna alle huidige export van Guyana binnen het Atlantische bekken blijft en dat er maar heel weinig naar Azië gaat, althans tot nu toe.

De belangrijkste kopers zijn Panama, Nederland en de VS.

(Grafiek: Poten & Partners. Gegevensbron: Vortexa)

De bestemming van de Venezolaanse export is aanzienlijk veranderd als gevolg van de tijdelijke versoepeling van de Amerikaanse sancties. Voorheen werd de meeste Venezolaanse ruwe olie naar China verscheept met tankers van de zogenaamde “schaduwvloot” – schepen die buiten de westerse financiële en verzekeringssystemen vallen. In de afgelopen maanden, nu de Amerikaanse sancties tijdelijk zijn opgeschort, heeft de VS China vervangen als de grootste afnemer van Venezolaanse ruwe olie.

(Grafiek: Poten & Partners. Gegevensbron: Vortexa)

Dubbel negatief voor de vraag naar tankers

Barstad van Frontline voorspelde dat de Venezolaanse export zou stijgen tot 600.000-700.000 b/d als de sancties niet worden hersteld. “Men zou kunnen veronderstellen dat het grootste deel van deze Venezolaanse olie over korte afstand zal worden vervoerd op Aframaxes en mogelijk Suezmaxes naar de VS. (Aframaxen vervoeren 750.000 vaten, Aframaxen 1 miljoen vaten).

Maar er is ook een effect op de vraag naar zeer grote crude schepen (VLCC’s, tankers met een capaciteit van 2 miljoen vaten). “Wat we de laatste tijd zien, is dat VLCC-ladingen worden opgebouwd, en sommige daarvan gaan richting India,” zei Barstad. Hij meldde dat er vier tot zes VLCC-ladingen gepland staan in Venezuela eind november tot december.

“Dit zijn schepen die dan niet beschikbaar zijn voor Amerikaanse export, dus we geloven dat dit de Atlantische markt zal verstrakken.” Een invasie van Guyana door Venezuela zou een dubbel negatief effect hebben op de vraag naar tankers. Het zou de bloeiende export uit Guyana doen ontsporen en onvermijdelijk leiden tot hernieuwde Amerikaanse sancties, waardoor Venezolaanse ladingen terug naar de schaduwvloot zouden gaan.

Het voorbehoud is dat de Venezolaanse en Guyanese export veel minder belangrijk zijn voor de vraag naar ruwe olie dan de Amerikaanse en Braziliaanse export, dus de negatieve gevolgen zouden beperkt zijn. De mogelijke gevolgen van een derde gelijktijdige oorlog voor de scheepvaart zouden veel minder groot zijn dan de gevolgen van de eerste twee.

REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie