• zaterdag 22 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

‘Wroko Foe Mek Moni’ levert 66 gecertificeerden af in Paramaribo

| cds | Door: Redactie

Zesenzestig (66) personen, afkomstig uit de wijken Geyersvlijt, Clevia, Blauwgrond, Rainville en Texas, hebben op vrijdag 24 mei 2024 een SAO certificaat ontvangen voor de succesvolle afronding van diverse vak-trainingen, die in het kader van het landelijk project “Wroko Foe Mek Moni” kosteloos worden aangeboden aan de samenleving. Deze keer zijn de vak-trainingen, Electro Huisinstallatie, Basis Koeltechniek, Gawasa, Textiele werkvormen, Lassen module 1 en Computer Hardware, verzorgd. Daarnaast hebben 7 geslaagde cursisten van de vak-training Printplaat Reparatie bij deze gelegenheid  eveneens hun certificaat ontvangen. Het project “Wroko Foe Mek Moni” wordt ook in andere districten afgewerkt om landelijk meer

vaktechnisch kader klaar te stomen voor de Surinaamse arbeidsmarkt en zelfredzaamheid onder de beroepsbevolking te bevorderen.

Minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid & Jeugdzaken (AWJ) is tevreden met de prestatie van de cursisten, omdat de uitval ook hier gering was.  De bewindsman hield de geslaagden voor, dat zij nu ambassadeurs van de SAO zijn. Hij verwacht derhalve, dat zij zich bij de uitoefening van hun beroep altijd professioneel zullen opstellen en vooral zullen letten op hun veiligheid en de kwaliteit van hun werk. De opgedane kennis en vaardigheden scheppen volgens de minister de mogelijkheid op betere kansen op de

arbeidsmarkt. De minister beschouwt vakopleidingen als een goed begin om succesvol door te breken op de arbeidsmarkt, hetzij als werknemer, hetzij als micro-ondernemer. Hij benadrukte dat goede wil, doorzettingsvermogen en de nodige offers beloond worden met succes. Het doet de bewindsman goed dat de 66 gecertificeerden in aanmerking komen voor een starterspakket met gereedschap om meteen aan de slag te kunnen gaan. De AWJ-minister benadrukte eveneens dat het ministerie zal blijven investeren in de samenleving om duurzame ontwikkeling te realiseren.

Naomi Esajas-Friperson, onderdirecteur Arbeidsmarkt op AWJ, tevens voorzitter van de Raad van Bestuur bij de SAO, heeft stilgestaan bij het belang van vakscholing die noodzakelijk is om als werknemer of micro-ondernemer de waarden en kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Zij stond eveneens stil bij de creativiteit die de geslaagden van de vak-training  Textiele Werkvormen hebben gedemonstreerd, middels hun zelf ontworpen kleding en versiering van de ruimte, waar de certificaatuitreiking heeft plaatsgevonden. Joyce Lapar, directeur  van de SAO, heeft de geslaagde cursisten  op het hart gedrukt om de bagage aan kennis en vaardigheden, waar zij nu over beschikken, verder te ontwikkelen en er geld mee te verdienen, gezien de diverse groeimogelijkheden op de arbeidsmarkt. Zij heeft zich lovend uitgesproken over de inzet van haar personeel, in het bijzonder de trainers. Lapar is tevreden met het bereikte resultaat.

 

| cds | Door: Redactie