
DNL UITGESLOTEN VAN ATV-DEBAT – FUNDAMENTELE SCHENDING VAN VERKIEZINGSGELIJKHEID EN BURGERRECHTEN
| united news | Door: Redactie
Foto: Dharm Mungra, voorzitter van De Nieuwe Leeuw (DNL).
De politieke partij De Nieuwe Leeuw (DNL) is uitgesloten van deelname aan het verkiezingsdebat “Suriname Kiest – Het Debat”, dat onlangs werd uitgezonden door ATV, de staatszender van het overheidsbedrijf Telesur, en georganiseerd door SEWA. Ondanks deelname van andere partijen, werd DNL – samen met ten minste één andere partij , VLS – buiten de uitzending gehouden, zonder duidelijke uitleg of transparante selectiecriteria.
Deze uitsluiting is onbestaanbaar en in strijd met meerdere fundamentele rechtsbeginselen. ATV is een staatszender – neutraliteit en rechtvaardigheid zijn verplicht. Als staatszender valt ATV onder de Surinaamse overheid en
Daaronder vallen onder meer:
Het niet toelaten van politieke partijen tot een publiek debat zonder objectieve en transparante motivatie is daarmee niet alleen onwenselijk, maar ook ongrondwettelijk.
Bovendien staat in artikel 19 van de Grondwet dat iedere burger recht heeft op vrije meningsuiting en toegang tot informatie. En volgens artikel 54 heeft iedere burger het recht om mede het staatsbestuur te bepalen — direct of via vertegenwoordiging.
Het uitsluiten van DNL betekent dat ook de burgerrechten van duizenden Surinamers die DNL steunen worden genegeerd. Zij werden beroofd van het recht om hun partij op
Het kan niet zo zijn dat burgers telkens gedwongen worden om te procederen om basale rechten te laten gelden. Toegang tot staatsmedia tijdens verkiezingen is geen gunst, het is een grondwettelijk recht. Dat zulke rechten structureel moeten worden afgedwongen in plaats van erkend, toont aan dat de democratische rechtsorde onder druk staat.
DNL eist onmiddellijke actie
De Nieuwe Leeuw roept op tot:
DNL zal dit incident eveneens voorleggen aan internationale verkiezingswaarnemers en toezichthouders, waaronder de OAS, UNDP en het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Rechten van de Mens. Verkiezingen zijn alleen geloofwaardig wanneer álle partijen gelijke kansen krijgen. Wie dat zonder uitleg belemmert, draagt verantwoordelijkheid voor de schade aan democratie, vertrouwen én maatschappelijke stabiliteit.
PERBERICHT| PUBLICITEITSDIENST DNL
Y.KHOESIA
| united news | Door: Redactie