• zaterdag 10 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nieuwe wet geeft rechten aan buitenvrouwen, maar de strijd is nog niet voorbij

| sun.sr | Door: Redactie

Sinds 1 mei 2025 erkent de Surinaamse wet officieel het concubinaat: een situatie waarin een man en vrouw samenleven als partners, zonder getrouwd te zijn. Dit is vooral belangrijk voor vrouwen die jarenlang een relatie hadden met een man die al een officiële echtgenote had. Zij werden vaak ‘buitenvrouwen’ genoemd en hadden geen enkel recht als de relatie eindigde of de man overleed.

Deze wet is een stap vooruit. Vrouwen in zo’n relatie hebben nu recht op bijvoorbeeld een deel van het bezit, alimentatie, woonbescherming en soms ook erfrecht. Maar er zitten haken en ogen aan. Zo moet je kunnen bewijzen

dat je minstens tien jaar met de man hebt samengeleefd alsof je getrouwd was. En dat is lastig als hij officieel bij zijn vrouw woont, maar wel kinderen bij jou heeft en samen spaargeld opbouwde.

Het probleem is dat de meeste van deze vrouwen in een soort grijs gebied leven. In het dagelijks leven is er sprake van een gezin, maar juridisch telt het niet mee. En dan sta je alsnog met lege handen als er iets gebeurt.

Bovendien moeten vrouwen zélf naar de rechter stappen om hun rechten op te eisen. Dat kost geld, tijd en moed. Veel vrouwen weten niet

eens dat ze nu rechten hebben, of durven de stap niet te zetten uit angst voor roddels en veroordeling.

De echte pijn zit volgens gedragswetenschapper Bea Lalmahomed daar: dat vrouwen nu op papier rechten hebben, maar het systeem hen nog steeds in de steek laat. Mannen die jarenlang kinderen bij meerdere vrouwen hebben, worden nauwelijks aangesproken. En binnen de gemeenschap worden vrouwen die als ‘buitenvrouw’ bekendstaan nog vaak veroordeeld.

Volgens Lalmahomed is deze nieuwe wet er alleen gekomen omdat vrouwen hun stem hebben laten horen. Maar wetten veranderen de samenleving niet van de ene dag op de andere. Het kost tijd, voorlichting en samenwerking van juristen, vrouwenorganisaties en gemeenschappen om ervoor te zorgen dat vrouwen hun rechten durven en kunnen opeisen.

En zolang de samenleving blijft denken: “Je bent maar een tweede vrouw”, zal het recht een papieren tekst blijven. Er moet ook een mentaliteitsverandering komen, zodat elke vrouw recht heeft op respect, bescherming en eerlijkheid — ongeacht haar positie.

| sun.sr | Door: Redactie