• donderdag 08 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

NPS verdedigt gevoerd Surinaams beleid in 2007 rond zeegrens met Guyana bij het Internationaal Zeerechttribunaal

| snc.com | Door: Redactie

De Nationale Partij Suriname (NPS) heeft zich krachtig uitgesproken tegen beschuldigingen dat zij verantwoordelijk zou zijn voor een vermeend verlies van USD 900 miljard als gevolg van het maritieme grensgeschil met Guyana.

De partij reageert op een anonieme video die op sociale media circuleert, waarin wordt gesteld dat voormalig president Ronald Venetiaan en huidig partijleider Gregory Rusland een zwakke aanpak zouden hebben gehad in het grensgeschil, wat Suriname honderden miljarden zou hebben gekost.

LEES OOK:

In een verklaring noemt de NPS deze aantijgingen ongegrond en politiek gemotiveerd. “In deze verkiezingsperiode proberen tegenstanders alles uit de kast te halen om de snelst groeiende partij te ondermijnen,” aldus de werkgroep Planning & Ontwikkeling van het Johan Adolf Pengel Instituut.

Volgens de NPS gaat het grensconflict met Guyana al meer dan een eeuw terug, variërend van het betwiste Tigri-gebied tot het zeegebied. In 2000 werd het Guyanese boorschip CGX door de Surinaamse marine uit het betwiste gebied verwijderd. Guyana stapte vervolgens in 2004 naar

het Internationaal Zeerechttribunaal (UNCLOS), waarbij Suriname — onder leiding van president Venetiaan — zijn zaak verdedigde met bijstand van internationale experts.

Het tribunaal oordeelde in 2007 dat de maritieme grens moest worden bepaald op basis van de zogenoemde ‘equidistante lijn’, waarbij elk punt op de grenslijn even ver van beide kusten ligt. Volgens de NPS betekende dit geen verlies voor Suriname, maar juist juridische duidelijkheid die verdere olie- en gasexploratie voor beide landen mogelijk maakte.

De partij wijst erop dat de belangrijkste Guyanese olievelden, zoals Liza, Liza Deep en Payara, zich buiten het destijds door Suriname geclaimde gebied bevinden. Aan Surinaamse zijde zijn onder meer gasvondsten gedaan bij Haimara, dicht bij de grens. De zogenoemde Golden Lane, waar veel ontdekkingen zijn gedaan, overlapt nauwelijks met het betwiste gebied.

Dankzij de duidelijke afbakening van de maritieme grens kon Suriname volgens de NPS internationale exploratiecontracten afsluiten en zich voorbereiden op grootschalige olieproductie vanaf 2028. De partij noemt het optreden van Venetiaan een voorbeeld van staatsmanschap en prijst het beleid van Rusland, onder wie Staatsolie meerdere productieovereenkomsten sloot. “De NPS blijft zich inzetten voor transparantie en het nationaal belang, steeds in overleg met haar coalitiepartners,” besluit de verklaring.

 

| snc.com | Door: Redactie