• donderdag 08 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Guyana krijgt grootste deel van betwist zeegebied — president Venetiaan tevreden

| snc.com | Door: Redactie

PARAMARIBO — Guyana krijgt het grootste deel van het betwiste zeegebied tussen Suriname en Guyana. Dat heeft het Arbitrage Tribunaal van de Verenigde Naties gisteren bekendgemaakt. Guyana krijgt 33.152 vierkante kilometer en Suriname 17.871 vierkante kilometer. Toch is president Ronald Venetiaan tevreden met deze uitspraak en roept hij de bevolking op om dit besluit te accepteren en te respecteren.

De president is vooral blij dat er nu eindelijk een einde is gekomen aan het jarenlange conflict over de zeegrens. Ook is hij opgelucht dat de “drastische grenslijn” die Guyana had voorgesteld, is afgewezen. Verder wees het tribunaal de schadevergoeding van 34

miljoen Amerikaanse dollar, die Guyana van Suriname eiste, van de hand.

Definitieve verdeling en controle over Corantijnrivier

Het tribunaal bepaalde dat Suriname voortaan volledige zeggenschap heeft over de Corantijnrivier. Daardoor mag Suriname alle scheepvaart van en naar de rivier controleren. Wel viel de vermoedelijke oliebron Eagle, waar het conflict in 2000 om begon, aan de kant van Guyana. President Venetiaan sprak de hoop uit dat er ook olie wordt gevonden aan de Surinaamse zijde van de grens, die nu definitief is vastgesteld. Eagle ligt acht mijl van die nieuwe grens.

Succesvolle verdediging van Suriname

Tijdens een persconferentie zei Venetiaan dat Suriname door de uitspraak

ongeveer 12.000 vierkante kilometer extra zeegebied heeft gekregen waar naar olie en andere natuurlijke hulpbronnen gezocht kan worden. Volgens Paul Saunders, de Surinaamse vertegenwoordiger bij het tribunaal, zijn belangrijke eisen van Guyana afgewezen. Zo werd het voorstel van Guyana om de grenslijn bij 34 graden te leggen, niet overgenomen. Daardoor liggen enkele olieconcessies die Guyana had uitgegeven nu alsnog in Surinaams gebied.

Ook de claim van Guyana dat Suriname in 2000 geweld gebruikte om een olieboorplatform te verjagen, werd niet aangenomen. Wel kreeg Suriname een waarschuwing omdat het met geweld had gedreigd. Guyana werd eveneens op de vingers getikt omdat het concessies had uitgegeven in een gebied waarvan bekend was dat het betwist was.

Beide landen berispt

Het tribunaal bekritiseerde zowel Suriname als Guyana omdat zij voor het conflict rond het CGX-olieplatform te weinig hebben gedaan om duidelijke afspraken te maken over wat er in het betwiste gebied mocht gebeuren.

Volgens Venetiaan was de inzet van de Surinaamse marine destijds terecht om de eigen soevereiniteit te beschermen. Hij vroeg Guyana ermee akkoord te gaan om alle documenten en verklaringen in deze zaak openbaar te maken, zodat iedereen zelf kan beoordelen wat er is gezegd en besloten.

| snc.com | Door: Redactie