• zaterdag 04 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Uitgegeven gronden Para nietig door Kalinia-Lokono vonnis

| starnieuws | Door: Redactie

Assembleelid Jennifer Vreedzaam

De regering dient ervoor te zorgen dat de rechten van de inheemse volken in dit land beschermd worden. Zij dient de maatregelen die zijn voorgeschreven door het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens in de zaak Kalinia - Lokono vonnis, uit te voeren. In dit vonnis is de Staat Suriname veroordeeld voor schending van de
rechten van de inheemse volken. Deze schending heeft als gevolg dat de inheemse volken geen gedemarqueerd woon- en leefgebied hebben. Daarnaast zijn de gronden van deze doelgroep nog niet van een titel voorzien, waardoor die aan derden toegekend worden.

Het protest van de inheemse volken bij het districtscommissariaat Para is een duidelijk signaal naar de regering toe, om onmiddellijk de uitgegeven gronden in te trekken en te stoppen met het corruptie faciliterend beleid, waarbij familie en vrienden gronden toegewezen krijgen, die tot inheemse woon- en leefgebieden behoren. De regering heeft met bovenstaande handelingen de Anti-corruptiewet overtreden en is daarnaast zeer oneerbiedig

en disrespectvol geweest jegens de eerste bewoners van het land. Een corruptieve handeling kan nooit worden weggemoffeld met zogenaamde onderhandelingstactieken van de Regering om de eerste bewoners om de tuin te leiden. De uitgegeven gronden dienen indachtig het Kalinia-Lokono vonnis nietig te worden geacht en dienen per direct te worden ingetrokken. Over gestolen goed valt niet te onderhandelen.

Wat zich in het district Para afspeelt mag zich nergens in het land, in geen enkel inheems dorp herhalen. Er zijn percelen uitgegeven in het gebied van Pikin Saron, Matta, Hollandse Kamp, Witsanti, Cabendadorp, Powakka en andere dorpen. Dit zal nimmer worden getolereerd. Tot overmaat van ramp worden er zelfs gronden uitgegeven en direct doorverkocht na het verkrijgen van een beschikking. Gronden waarop de mensen wonen en in cultuur zijn gebracht ter bekostiging van hun levensonderhoud. De onrechtmatige uitgegeven gronden rieken naar grondspeculatie met als doel zelf verrijking; een duidelijke corruptieve praktijk en overtreding van de Anti-corruptiewet.

Van een minister die afstammeling is van de Tribale en Inheemse volken en is voorgedragen door een politieke partij die de belangen van deze doelgroep zou behartigen, was deze handeling het minst te verwachten.

Inmiddels is er een klacht ingediend bij de procureur-generaal om een onderzoek in te stellen. Helaas is het antwoord op het schrijven vooralsnog uitgebleven. De minister van Grondbeleid en Bos Beheer, die betrokken is bij diverse corruptieschandalen zoals het Sabaku- en Kronenburg project, zal in De Nationale Assemblée deze onoorbare handelingen zeker moeten verantwoorden. Aan de procureur-generaal zal ook worden gevraagd, om de corruptieschandalen van dit ministerie, die zich aan het opstapelen zijn met voortvarendheid te onderzoeken.

De inheemse volken van Suriname hebben net als alle andere Surinamers rechten, die hun bestaanszekerheid enigszins garanderen. Wanneer die rechten geschonden worden, komt hun bestaanszekerheid in gevaar. Deze ontwikkeling is verwerpelijk en zal nimmer geaccepteerd worden. Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens is in het Kalinja-Lokono vonnis duidelijk geweest.Jennifer Vreedzaam                                                                                                                                                                    Lid van De Nationale Assemblée

| starnieuws | Door: Redactie