• dinsdag 21 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TOENEMENDE PRODUCTIE VAN $100-BILJETTEN IN DE VS: EEN ZORGWEKKENDE TREND

| united news | Door: Redactie

Bron: Business Am.

De Verenigde Staten drukken massaal $100-biljetten, ondanks het feit dat cash betalingen steeds zeldzamer worden. Dit heeft op zich verstrekkende gevolgen voor de Amerikaanse overheid.

In de Western Currency Facility in het Texaanse Fort Worth worden dagelijks meer dan 14 miljoen bankbiljetten gedrukt. Het overgrote deel daarvan zijn $100-biljetten, die zelden in het dagelijks gebruik in de VS voorkomen, maar wel een belangrijke rol spelen in internationale criminele circuits.

Deze massaproductie van bankbiljetten, vooral van hoge waardes, levert de Amerikaanse overheid enorme winsten op. Het kost de overheid slechts 14 cent om een $100-biljet te drukken, terwijl het in omloop

brengen van dit biljet ongeveer 1 dollar kost. Het verschil is dus pure winst voor de overheid. 

Daarnaast faciliteert de massaproductie van $100-biljetten ook criminele activiteiten zoals witwassen en belastingontduiking. Grote biljetten zijn namelijk gemakkelijker te verplaatsen en te verbergen dan kleinere biljetten.

De vraag is dan ook waarom de Amerikaanse overheid deze productie blijft voortzetten. Het is duidelijk dat het voor de overheid lucratief is, maar het is ook duidelijk dat het de wereldwijde criminaliteit bevordert.

De Europese Centrale Bank heeft deze kwestie onderkend en daarom het printen van biljetten van €500 stopgezet. De VS zou er goed aan doen om hetzelfde

te doen.

De massaproductie van $100-biljetten in de VS is een zorgwekkende trend. Deze productie heeft zowel positieve als negatieve gevolgen. Enerzijds levert het de Amerikaanse overheid enorme winsten op, anderzijds faciliteert het ook criminele activiteiten.

De vraag is dan ook of de positieve gevolgen opwegen tegen de negatieve gevolgen. De Amerikaanse overheid zou deze kwestie grondig moeten onderzoeken en een beslissing moeten nemen die het beste is voor het land.

GEO|ECONOMIE

 

 

 

| united news | Door: Redactie