• zaterdag 27 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname: Toekomstige olieroyalty’s voor verlenging terugbetalingstermijn

| starnieuws | Door: Redactie

Suriname is bezig met het gebruik van toekomstige olierechten als onderpand om ongeveer 314 miljoen dollar van zijn schulden te beheren.

Het land heeft aan olie gekoppelde effecten gecreëerd die afhankelijk zijn van royalty-inkomsten die moeten worden gegenereerd uit zijn eerste offshore olie-ontwikkelingsproject in Blok 58, volgens een persbericht van PRNewswire dat namens Suriname is gepubliceerd.

Door dit te doen wil Suriname in feite de termijnen voor de terugbetaling van schulden verlengen, zodat deze samenvallen met de levering van deze royalty's.

De toekomstige olierechten in kwestie zullen naar verwachting uit Blok 58 komen. Het land heeft lang op het project gewacht,

vooral toen het zag hoe het economische fortuin van buurland Guyana transformeerde als gevolg van de enorme olievondsten in het Stabroek-blok. 

TotalEnergies is de exploitant van Block 58, met APA Corporation als 50% partner in deze onderneming. De twee bedrijven zijn van plan gebruik te maken van een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO) dat 200.000 vaten per dag kan produceren. De bedrijven streven ernaar enorme olievondsten aan te boren in de velden Sapakara South en Krabdagu, die naar schatting ongeveer 700 miljoen vaten olie bevatten.

De mechanismen van de aan olie gekoppelde effecten zijn specifiek ontworpen om
de schuldenlast van Suriname te beheersen. Na het bereiken van een 'eenmalige' bodem van 100 miljoen dollar aan olieroyalty’s, zal 30% van de extra inkomsten uit overheidsroyalty’s uit Blok 58 worden toegewezen aan de houders van de aan olie gekoppelde effecten, aldus het persbericht van PRNewswire.

Betalingen onder deze effecten zouden op kwartaalbasis plaatsvinden. Bovendien hebben de aan olie gekoppelde effecten een vervaldatum van 31 december 2050. Dit zou de terugbetalingstermijnen van de schulden van het land feitelijk tot ver in de toekomst verlengen, aangezien de in aanmerking komende obligaties die de overheid wil herstructureren in 2023 en 2026 vervallen.

De voorwaarden voor schuldsanering werden geleid door het Internationale Monetaire Fonds (IMF) in het kader van een economisch herstelprogramma voor Suriname.

Het door TotalEnergies geleide olieontwikkelingsproject kan een zegen zijn voor de Surinaamse economie. Naarmate het land dichter bij de verwachte eerste olie in 2028 komt, biedt de financiële engineering rond de aan olie gekoppelde effecten Suriname een routekaart voor het beheren van een deel van zijn schulden door zijn fortuin te benutten in een hoogwaardige industrie.

Het project bevindt zich echter nog in de beginfase van de planning. TotalEnergies zal naar verwachting volgend jaar een ontwikkelingsplan ter beoordeling aan de toezichthouders voorleggen, met de verwachting dat er eind 2024 goedkeuring en een definitieve investeringsbeslissing (FID) zal zijn. Het verwachte eerste oliejaar 2028 is afhankelijk van deze indiening en goedkeuringstijdlijnen.

| starnieuws | Door: Redactie