• donderdag 09 January 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STAATSOLIE GAAT IN HOGER BEROEP TEGEN VONNIS IN VOORDEEL VAN PROBIOS

| dagblad de west | Door: Redactie

De kortgedingrechter heeft op 9 februari 2023, uitspraak gedaan in de zaak die de Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. heeft aangespannen tegen twee gedaagden, namelijk de Stichting Foundation to Protect our Biodiversity Suriname (ProBios), en dhr. K.E. Sleur. Staatsolie maakte de zaak aanhangig, omdat zij van mening is dat uitlatingen die gedaagden tijdens een persconferentie hadden gedaan, beledigend en onrechtmatig waren jegens Staatsolie.

De kantonrechter heeft overwogen dat partijen strijden over de juistheid van de verrichte onderzoeken. Naar het oordeel van de kantonrechter, zal diepgaand onderzoek moeten plaatsvinden, waarvoor het kort geding zich niet leent. Om die reden heeft de kantonrechter partijen

verwezen naar de gewone wijze van rechtspleging en de vordering afgewezen. Staatsolie is tegen het vonnis in hoger beroep gegaan.


Olievlekken

Vorig jaar oktober werden er olievlekken geconstateerd in de Surinamerivier die zich snel verspreiden. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) onder leiding van Jerry Slijngard, had toen een onderzoeksteam gestuurd om onderzoek te doen naar de olievlekken en naar het gevaar ervan. Er werden onder andere olievlekken gerapporteerd bij de haven van VABI en de Kuldipsingh haven.

Ook werd gerapporteerd dat bij Marina Durga, olie was aangespoeld. De voorzitter van de natuurorganisatie ProBios en milieuactivist Erlan Sleur, heeft toen een

persconferentie gehouden over deze kwestie. Sleur had het vermoeden dat de olie afkomstig was van Staatsolie. De oliemaatschappij zou volgens Sleur, een lekkage hebben.  

Het zou gaan om ruwe aardolie. Sleur oriënteerde zich in het gebied waar de olievlekken waren geconstateerd, en zei dat Staatsolie de enige raffinaderij in de omgeving is die ruwe olie verwerkt. ‘’Een inham in de oever nabij de raffinaderij van Staatsolie, is helemaal vervuild’’, zei Sleur. Hij gaf aan zich zorgen te maken over de mangroveplantjes. ‘’De mangroveplantjes zijn aangetast. Bijkans 3 kilometer van de oever is vervuild.’’

Sleur zei dat er heel geheimzinnig gedaan wordt over de oliemors, ‘’terwijl duidelijk is wie de vervuiling veroorzaakt heeft’’. Namens ProBios riep Sleur toen Staatsolie in oktober vorig jaar op, eerlijk te zijn over de oorzaak van de olievlekken. Annand Jagesar, CEO van Staatsolie, weersprak de beschuldigingen van Sleur.

Staatsolie stapte naar de rechter en stelde dat Sleur binnen 24 uur, zijn uitspraken moest rectificeren. Maar Sleur was het daar niet mee eens en deelde op maandag 13 maart zijn bevindingen naar aanleiding van de uitspraak van de rechter. Sleur stelde dat zijn onderzoek (oktober 2022) uitwees, dat Staatsolie de veroorzaker was. Sleur vertelde dat de rechter niet ontvankelijk geoordeeld heeft in de zaak aangespannen door de Staatsolie Maatschappij Suriname.

De kortgedingrechter heeft de vordering die Staatsolie wegens smaad en laster had ingesteld tegen ProBios en Sleur, afgewezen. Sleur wees erop, dat hoewel het ging om ‘’een kleine oilspill’’, een olievervuiling onze mangrovekust, oeverbescherming en biodiversiteit kan treffen. Volgens Sleur heeft zijn organisatie de zaak aan het rollen gebracht, toen hij merkte, dat de vervuiling geen geraffineerde olie betrof, maar aardolie.  “Uiteraard staan wij in ons recht om de waarheid naar buiten te brengen en hebben wij met nadruk geweigerd te rectificeren. Kort daarop werden wij voor de rechter gesleept”, aldus Sleur.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie