Fonds voor onderzoek slavernijverleden in de maak
| suriname herald | Door: Redactie
Stichting A Marron Kompas en Stichting 10 oktober 1760 hebben een gesprek gehad met de Nederlandse ambassadeur Henk van der Zwan. Het onderhoud was tegen de achtergrond van de excuses door de Nederlandse minister-president Mark Rutte voor het slavernijverleden.
Bij het gesprek op woensdag 25 januari heeft de ambassadeur benadrukt dat er een fonds zal worden opgezet waaruit ook Suriname kan trekken voor onder andere onderzoek naar het slavernijverleden en de consequenties daarvan, maar de ‘Terms of Reference’ zijn nog niet afgerond, waardoor hij niet kon aangeven welke wegen bewandeld moeten worden om aan middelen uit de fonds te komen.
De ontmoeting
Ambassadeur Van der Zwan erkende dat er niet gecommuniceerd is met de marrongemeenschap en dat zij ook bij het bezoek van de Nederlandse premier aan Suriname niet is betrokken. Hij verzekerde dat dit niet bewust is gebeurd. Hij hoopt op een constructieve
De stichtingen zijn reeds gestart met informatiesessies in de diverse marrongemeenschappen. Op 21 januari is er een sessie gehouden in het dorp Cottica Lawa voor de Alukugemeenschap. Op 22 januari volgde Stoelmanseiland voor de gemeenschappen in dat gebied en beneden Tapanahony. Komend weekend is de Paamakagemeenschap aan de beurt. De infosessies zijn gepland tot en met 31 mei 2023.
Aan de Nederlandse ambassadeur is ook voorgehouden dat bij de staatkundige onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 de diverse vredestraktaten wellicht niet zijn meegenomen. Er is verder van gedachten gewisseld over de zeer slechte staat van de onderwijs-, gezondheids- en nutsvoorzieningen in de diverse marrongemeenschappen. Het is de stichtingen menens om deze faciliteiten en voorzieningen in al hun facetten te herstellen voor het opgang brengen van duurzame ontwikkeling van het binnenland.
Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'
| suriname herald | Door: Redactie