• maandag 11 December 2023
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President rekent op schuldherschikking met China

| starnieuws | Door: Redactie

President Chan Santokhi en Chargé d'Affaires Jia Jinyi van China brengen een toast uit. Er is een receptie gehouden over 74 jaar oprichting Volksrepubliek China. (Foto: Ranu Abhelakh)

Suriname hoopt tot een schikking te komen over zijn schulden bij China. “Op basis van ons strategisch samenwerkingspartnerschap en onze langdurige vriendschapsband vertrouwt onze regering erop dat onze landen binnenkort tot een wederzijds

overeengekomen schuldsaneringsovereenkomst zullen komen”, zegt president Chan Santokhi. Hij sprak woensdagavond op de receptie van de Chinese ambassade ter gelegenheid van de oprichting van de Volksrepubliek China, 74 jaar geleden op 1 oktober 1949. Santokhi gaf verder aan dat Suriname ernaar streeft om met Chinese financiering zo snel mogelijk de samenwerking op andere gebieden aan te gaan. Dit op basis van het nationaal ontwikkelingsplan 2022 - 2026.

Meer, betere en nauwere samenwerking tussen Suriname en China wordt toegejuicht door Beijing. Chargé d'Affaires Jia Jinyi op de Chinese ambassade gaf aan dat China bereid is om Suriname krachtig te blijven steunen, “en wij verheugen ons erop om onze samenwerking naar een hoger niveau te tillen”. De Chinese steun is het kader van verschillende internationale grootschalige projecten zoals het Belt and Road Initiative.

In zijn toespraak feliciteerde de Chinese diplomaat Suriname met de prestaties onder Santokhi’s leiderschap. Verheugd om het goede nieuws in de olie sector, is China overtuigd dat Suriname meer succes zal boeken op weg naar welvaart van het land en geluk van het volk, zei de Chargé d'Affaires. Zijn regering waardeert het ten zeerste dat Suriname vasthoudt aan het eén-China-principe.

Het staatshoofd benadrukte dat de regering de bilaterale relatie zal blijven versterken tot een solide niveau van partnerschap. Een relatie gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect, zowel op bilateraal als multilateraal niveau. Terugblikkend zei Jia dat van het jaar de politieke uitwisselingen tussen China en Suriname nauwer zijn geworden. De bilaterale betrekkingen ontwikkelde zich gestaag. “De leiders van beide landen hebben brieven uitgewisseld, waardoor het strategisch wederzijdse vertrouwen en de politieke sturing verder zijn verdiept.”

In november reist minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking af naar China om te praten over de schuldafwikkeling. Ook minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen bezoekt binnenkort het land. Enkele dagen geleden vertoefde justitieminister Kenneth Amoksi in China. De schuld van Suriname aan China is ongeveer US$ 550 miljoen. 

Naast het politieke, zijn ook de economische en handelsuitwisselingen frequenter geworden. Jia verwees naar het Investeringscoördinatiecomité Suriname-China om Chinese investeringen in Suriname te faciliteren. Het proefproject van directe scheepvaart tussen beide landen is een succes. En binnenkort vertrekt het zesde vrachtschip vanuit de Chinese haven van Tianjin richting Paramaribo.

Momenteel lopen verschillende Chinese (gefinancierde, gedoneerde) projecten, zoals het landbouwtechnisch-samenwerkingsproject, de safe-city wegmonitoring en de goedkope huizenbouw. De Chinese diplomaat gaf aan dat in het afgelopen jaar tien studiebeurzen zijn verstrekt en ruim tweehonderd Surinaamse functionarissen hebben deelgenomen aan trainingen in China.

“Als 's werelds op één na grootste economie, het grootste productieland, de grootste goederenhandelaar en de houder van de grootste deviezenreserves blijft de Chinese economie veerkrachtig, met een groot potentieel en een grote vitaliteit.” Volgens Jia blijven de fundamenten van China's positieve economische lange termijn vooruitzichten onveranderd.

De diplomaat verwees naar het World Economic Outlook Report dat aangeeft dat de bijdrage van China aan de wereldwijde economische groei dit jaar naar verwachting een derde zal bedragen. “China is vastbesloten om de hervorming en openstelling te verdiepen en nieuwe kansen te bieden voor de ontwikkeling van de wereld met zijn nieuwe successen op de Chinese weg naar modernisering.”

Beide sprekers haalden de komende herdenkingsdag op 20 oktober ‘170 jaar Chinese Vestiging in Suriname’ aan. De Chinese diaspora levert een belangrijke bijdrage aan de sociaaleconomische ontwikkeling en versterkt de intermenselijke uitwisselingen, gaf Santokhi aan.

| starnieuws | Door: Redactie