• woensdag 27 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Pomphouders willen aparte winstmarge; in actie

| starnieuws | Door: Redactie

Diverse servicestationhouders hebben dinsdagavond na de vergadering van de SSEB besloten de pompen te sluiten. Zij willen duidelijkheid over hun winstmarge. (Foto's: René Gompers)

De Surinaamse Servicestations en Exploitantenbond (SSEB) wil dat de winstmarge voor de pomphouders apart wordt vastgesteld. De bond wil niet dat de winstmarge wordt overgelaten aan de oliemaatschappijen. De regering heeft besloten dat de winstmarge met 3,5 US-dollarcent wordt verhoogd van 12,5 naar 16 dollarcent. Wat de pomphouders zullen ontvangen is niet duidelijk. De SSEB wil dat er eindelijk duidelijkheid hierin komt. Aangedrongen wordt op een besluit van de regering. De leden van deze bond hebben hun

pompen gisteravond gesloten. De servicestations van Roy Boedhoe/Rubis zijn normaal open.

Guno Castelen, voorzitter van de SSEB, legde gisteravond na de spoedvergadering uit aan journalisten dat de leden op de rand van faillissement verkeren. Ze komen niet meer uit met de winstmarge die ze krijgen. De uitgaven zijn gestegen door onder andere de verhoogde stroomprijzen en de nieuwe minimumloon. Hierdoor moet er meer betaald worden aan personeel. Al twee jaar wordt er met de regering gesproken over de problemen die pomphouders ondervinden, maar een tot nu toe is de gewenste oplossing niet gekomen.

SSEB voorzitter Guno Castelen in gesprek met journalisten.

Links ondervoorzitter Sirodjenie Jankie.

De regering heeft intussen aan de oliemaatschappijen doorgegeven dat de pompprijs moet worden verhoogd. GOw2 heeft de retailers meegedeeld dat "vanwege omstandigheden buiten onze invloedsfeer zijn wij genoodzaakt om, met ingang van woensdag 7 augustus 2024, de GOw2 pompprijzen bij te stellen". Ook SOL en Rubis/Roy Boedhoe hebben de prijzen aangepast. Vanuit de regering zijn er geen bekendmakingen gedaan over de plotselinge verhoging van de pompprijzen, die juist aan het dalen waren.

Castelen deelde mee dat de SSEB en de regering in dialoog zijn, maar toch is besloten om in actie te gaan. De pomphouders willen dat de regering bij Staatsbesluit vastlegt wat de winstmarge is voor de pomphouders. Een van de servicestationshouders is ondernemer en is eigenaar van de servicestation terwijl een ander deel manager is omdat de bezittingen van de oliemaatschappij zijn. De faciliteiten worden gehuurd. Het is voor de SSEB belangrijk dat de winstmarge rechtstreeks wordt vastgesteld en niet via de oliemaatschappijen.

 

Zolang er geen overeenstemming is over deze kwestie zullen de leden van de SSEB hun pompen dichthouden. De aparte winstmarges zijn principieel en moeten worden losgekoppeld. Verwacht wordt dat de regering vandaag een besluit hierover neemt. Het is ook niet duidelijk wat de governmenttake op dit moment is en hoe de olieprijs aan de pomp wordt vastgesteld.

| starnieuws | Door: Redactie