• donderdag 13 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Gajadien: “Laat Leo Brunswijk nu praten over ministerie GBB”

Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


“Toen de VHP had aangeboden om iemand uit hun gelederen te plaatsen op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), nadat de toenmalige minister Diana Pokie met ontslag was gestuurd, vond Abop-topper Leo Brunswijk dat ik vrijpostig was. Leo Brunswijk vond toen dat ze een goede kandidaat hebben. Met die invulling is het nu nog erger geworden op dit ministerie. Waar is Leo Brunswijk nu. Toen zette hij een grote mond op. Laat hij nu reageren op de wantoestanden op GBB.” Dit zei VHP-fractieleider

Asiskumar Gajadien vandaag tegenover journalisten. 

Gajadien ziet geen heil meer in de huidige GBB-minister Dinotha Vorswijk. “Ze is niet in staat de wijzigingen aan te brengen, zodat zaken transparant verlopen. Er is anarchie ontstaan op GBB. En niet op de een of ander dag, maar procesmatig. De vele valse rapporten van grondinspecteurs spreken boekdelen.

De situatie was er al toen Pokie minister was, want toen had je ook gevallen van grondroof achter Welgedacht C”, zei Gajadien. Volgens de VHP-fractieleider zegt de regelgeving dat indien een perceel van persoon A vervallen is, het ministerie een kennisgeving moet sturen naar de desbetreffende persoon.

“Of als

de persoon geen cultuurplicht uitoefent, moet die ook in kennis gesteld worden. Maar dat gebeurt niet. De gronden worden meteen ingetrokken en aan iemand anders uitgegeven”, merkt Gajadien op. 

De VHP-ondervoorzitter zegt sinds 2017 in het parlement te pleiten voor het op structurele basis publiceren van alle gronduitgiftes. “De Anticorruptiewet vereist dat ook, maar het gebeurt niet. Uitgifte van gronden is geïdentificeerd als een bron van corruptie. Je kan dit voorkomen door transparantie. Publiceer alsvast wat uitgegeven en ingetrokken is. Hierdoor kan de samenleving ook controle uitvoeren. Wat ook speelt is dat aanvragen of verlengingen van mensen gewoon kwijtraken. Dit zijn strafbare feiten. Automatisering is de oplossing hiervoor”, aldus Gajadien.

 

13 Jun 2024 | sun.sr | Door: Redactie