• zondag 28 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Kansen met China

| dagblad suriname | Door: Redactie

Suriname zou ook met China de samenwerking hebben herbevestigd. Dat is op zich een goede zaak, maar Suriname moet leren van de fouten die andere landen hebben gemaakt door hoge schulden met dit land aan te gaan. Suriname heeft een grote schuldenlast bij China. Er wordt opmerkelijk genoeg niet veel gesproken over de herschikking van de schuld met China. Er zijn geluiden, dat China in het geval van Suriname de moeilijkste partner is wat betreft de schuldherschikking. Intussen zien we ontwikkelingen waar het ondernemerschap uit het Aziatisch land een bepaalde richting opgaat. 

We hebben hier het heel vaak gehad over de

straffeloosheid en het zich boven de wet willen opstellen door sommige ondernemers. Vandaag wijden we uit over de zogenaamde ‘debt-trap diplomacy’ oftewel het beleid waardoor bedrijven door te lenen landen bewust in een afhankelijke positie brengen met als doel om deze landen geopolitiek uit te buiten, onder andere in het VN-systeem. Suriname moet voor deze vorm van diplomatie oppassen. Het kan zijn dat we als land in die situatie zitten van debt-trap.  

Debt-trap-diplomatie is een term om een ​​internationale financiële relatie te beschrijven waarbij een crediteurenland of -instelling schulden gedeeltelijk of uitsluitend verstrekt aan een lenende natie om de politieke invloed

van de geldschieter te vergroten. Het crediteurland zou buitensporige kredietverlening verstrekken aan een debiteurland met de bedoeling economische of politieke concessies af te dwingen wanneer het debiteurland niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. 

De vraag rijst nu of Suriname buitensporige leningen heeft gesloten. Dat lijkt wel het geval te zijn. De voorwaarden van de leningen worden vaak niet bekendgemaakt. Met het geleende geld worden gewoonlijk aannemers en materialen betaald die afkomstig zijn uit het land van de schuldeiser.

Wanneer het gaat om de debt-trap wordt vaak verwezen naar de landen in Afrika. Afrikaanse landen hebben in de afgelopen periode wel behoorlijke stappen gemaakt, maar in de landen komt nog armoede voor. Alleen als we kijken naar hoofdstad Paramaribo, dan zijn wij verwaarloosbaar vergeleken met grote Afrikaanse steden. De handel tussen Afrikaanse landen en China heeft ook gevolgen gehad voor de banden tussen Afrika en andere continenten, met name Europa en Noord-Amerika. Analytici beweren dat Chinese leningen vatbaar zijn voor misbruik en hebben geleid tot corruptie en machtsstrijd in Afrikaanse landen. Een artikel uit 2020 onderzocht Chinese leningen in Ethiopië, Angola en de Republiek Congo. Ze ontdekten, dat Peking tussen 2000 en 2019 ten minste $ 3,4 miljard kwijtschold en ongeveer $ 15 miljard aan schulden in Afrika had geherstructureerd of geherfinancierd. Dat is een zaak die ook in Suriname moet worden bekeken. Beweerd wordt daarom dat het verhaal van de schuldenval een krachtige leugen is. Het onderzoek toonde aan dat “Chinese banken bereid zijn de voorwaarden van bestaande leningen te herstructureren en nooit echt beslag hebben gelegd op activa van welk land dan ook”. Dat is een heel belangrijke conclusie voor het voortzetten van onze relaties met de wereldgrootmacht. 

Er is wereldwijd kritiek, ook in Suriname, dat Chinese bedrijven de nadruk leggen op Chinese arbeid. Maar studies tonen aan dat bij door China gefinancierde infrastructuurprojecten in Afrika voornamelijk Afrikaanse werknemers in dienst waren. Er is dus lokale werkgelegenheid gecreëerd.  Uit een rapport van McKinsey uit 2017 over de Chinees-Afrikaanse economische betrekkingen bleek. dat Afrikanen 89 procent van de arbeid vormden in de onderzochte projecten. De lokale vakscholen en plaatselijke werknemers werden regelmatig werden betrokken bij contractonderhandelingen tussen de Exim Bank van China en Afrikaanse landen. De Britse liefdadigheidsinstelling Debt Justice concludeerde verder, uit cijfers van de Wereldbank, dat er Afrikaanse landen meer buitenlandse schulden hadden bij westerse banken, vermogensbeheerders en oliehandelaren (35%) dan aan Chinese geldschieters (12%). Debt Justice ontdekte ook dat de rentetarieven op westerse onderhandse leningen (5%) bijna het dubbele waren van die van Chinese leningen (2,7%). 

Opmerkelijk en relevant voor Suriname als land met een hoog schuldenniveau: landen met de meeste schulden minder snel geneigd waren hun schulden door China te laten domineren. Er zijn in deze studie 24 Afrikaanse landen bestudeerd die in 2021 meer dan 15% van de overheidsinkomsten besteedden aan het aflossen van schulden. Daarvan stuurden 6 landen – Angola, Kameroen, Republiek Congo, Djibouti, Ethiopië en Zambia – meer dan een derde van de schuldbetalingen naar Chinese geldschieters. 

Een andere zaak om bij het kijken naar de relatie met China rekening te houden: China speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van samenwerking tussen de zuidelijke landen van de wereld op het gebied van klimaatverandering en schone energie. Klimaattransitie zal ook een rol spelen in Suriname.  China houdt zich bezig met Zuid-Zuid-samenwerking op het gebied van klimaat en schone energie door middel van bilaterale overeenkomsten voor schone energie. Ook wordt gebruik gemaakt van multilaterale samenwerking op het gebied van schone energie en uitbreiding van de export van zijn technologie voor schone energie naar andere ontwikkelingslanden, en ontwikkeling van buitenlandse energie-infrastructuur via het Belt and Road Initiative.  Een groot deel van China’s algehele Zuid-Zuid-samenwerking is nu expliciet gekoppeld aan het Belt and Road Initiative. 

Het “Ten, Hundred, Thousand”-programma is het overkoepelende initiatief van China voor Zuid-Zuid-samenwerking bij de aanpak van klimaatverandering.  Het werd aangekondigd in 2016 en heeft tot doel tien koolstofarme demonstratiezones, 100 projecten voor het tegengaan van klimaatverandering en 1.000 samenwerkingsprojecten voor training in klimaatverandering.  Vanaf 2023 had China partnerschappen getekend met ten minste 27 andere ontwikkelingslanden als onderdeel van dit initiatief. Suriname moet hier ook zijn mogelijkheden erkennen. Tegen deze achtergrond moet Suriname met alle wijsheid verder in zee gaan met China. In elk geval is het zo. dat als micro-land Suriname heel vaak zich op woelig water zal bevinden.

| dagblad suriname | Door: Redactie