• zaterdag 23 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

India herdenkt 60e ITEC-dag met Surinaamse alumni

| starnieuws | Door: Redactie

Surinaamse danseressen voeren een Indiase dans op tijdens de herdenking van de 60ste ITEC-dag op de residentie van de Indiase ambassadeur Subhash Gupta. (Foto’s: Ranu Abhelakh)

Surinaamse bursalen die een studie of training in India gevolgd hebben, waren vrijdagavond te gast op de residentie van India’s ambassadeur Subhash Gupta. Samen hebben zij de 60e Indian Technical & Economic Cooperation Programme (ITEC) dag herdacht.

Het ITEC-programma, opgestart in 1964, is uitgegroeid tot een vlaggenschipinitiatief van India’s ontwikkelingspartnerschap. Zo een 225.000 personen uit 161 partnerlanden, inclusief Suriname hebben al gebruikt gemaakt van de vaktechnische trainingen en beurzen. “ITEC dient als een instrument voor capaciteitsopbouw en een platform voor professioneel netwerken”, zei Gupta.

India's aanpak van ontwikkelingspartnerschap is gevormd door de behoefte van ontwikkelingslanden, met name die op het zuidelijk halfrond. “Ondanks onze beperkte middelen delen we onze ontwikkelingservaringen en technische expertise met onze partners in de geest van Vasudhaiva Kutumbakam (de wereld is één familie)”, hield de diplomaat de aanwezigen voor. Hij benadrukte dat het ontwikkelingspartnerschap
met Suriname ook andere ontwikkelingsprojecten bevat, die bilateraal en onder het India-UNDP programma gefinancierd worden. Enkele projecten zijn de bouw van een Centrum voor Excellentie in Informatietechnologie, de renovatie van een overdekte sportfaciliteit in Nickerie, het bouwen van meteorologische infrastructuur en een passievruchtverwerkingsfaciliteit. Gastspreker minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking dankte India voor alle ontwikkelingsmogelijkheden en samenwerking. Hij vindt het van cruciaal belang dat Suriname de extra mogelijkheden van ITEC benut, waaronder de bezoeken en op maat gesneden ondersteuning van Indiase experts, “in sectoren die van cruciaal belang zijn voor onze nationale ontwikkeling”. Hij noemde enkele op zoals landbouwindustrie, olie en gas, ICT, cyberbeveiliging, toerisme, klimaatverandering, gezondheid, inclusief farmaceutica en traditionele geneeswijzen, en project- en investeringsmanagement.De jaarlijkse viering van ITEC-dag die op 15 september valt, is bedoeld om ervaringen te delen en onderling te netwerken. Twee ITEC-alumni deelden hun recente ervaringen in India. Senior medewerker Human Resources van De Nationale Assemblée Rajiv Sewnath nam deel aan het seminar over Digitalization and Human Resource Management in New Delhi. Hij is zwaar onder de indruk van het digitaliseringsniveau en -ontwikkelingen in India. Na terugkeer paste hij de opgedane kennis direct in de praktijk toe. Elisabeth Fontinie volgde afgelopen maart de training English Basic Skills in Hydrabad. De vaardigheden die zij daar opdeed: schrijven, presenteren en spreken in de Engelse taal past zij nu met gemak toe in haar dagelijks werk als communicatiemedewerker op het justitieministerie. Beide ITEC-participanten kijken uit naar een vervolgprogramma in India.

Ruim 500 Surinamers hebben al een ITEC-programma gevolgd. Het beurzen aanbod voor Suriname viel in 2008 van 40 naar 20 open plekken terug door geringe belangstelling. Hierin kwam er enkele jaren geleden een ommekeer. Nadat de lokale interesse weer opgang kwam trok India stapsgewijs het aantal op naar 45 trainingsplekken. Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken biedt jaarlijks 12.000 verschillende ITEC-trainingen aan voor de capaciteitsversterking. De Indiase Staat betaalt volledig voor deze trainingen die variëren tussen van een week tot aan 51 weken. Participanten kunnen kiezen uit ruim 300 trainingen variërend van landbouw tot voedselveiligheid, economie tot financiën, techniek en technologie tot industrie, openbaar bestuur tot beleidsvorming, geschiedenis en cultuur.

Naast de ITEC-opties, zijn er ook studiebeurzen, zoals het Scholarship Programme for Diaspora Children en het Know India Programma (KIP), voor jongeren tussen 18 en 26 jaar in Indiase diaspora. Gupta hoopt dat de Surinaamse jeugd wordt aangemoedigd om deel te nemen aan komende ITEC-cursussen, gezien de ervaring van de ITEC-alumni. “In feite zijn de ITEC- en de KIP-alumni de ongedoopte ambassadeurs van India in de gemeenschap in het algemeen en hopen ze te werken aan het uitbouwen van de sterke punten van onze vriendschap”, merkt hij op.

De ambassadeur stelde dat diversiteit, dekolonisatie, ontwikkelingsbehoefte en Indiase diaspora in Suriname, de twee landen verbindt. “Onze samenlevingen delen de waarde van culturele diversiteit, democratie en geloven in vreedzame co-existentie met harmonie voor vooruitgang. We kwamen uit ons koloniale verleden en kregen onafhankelijkheid in 1947 en 1975 door dekolonisatie. Daarna, de impact van het koloniale verleden terzijde schuivend, stappen we vooruit op het pad van ontwikkeling.” De Indiase diaspora, de brug tussen India en Suriname, is goed geïntegreerd in de Surinaamse samenleving en draagt bij ​aan de opbouw van de natie en de ontwikkeling van Suriname, merkte de ambassadeur op.Ramdin onderstreepte Gupta’s stelling onder meer en pleitte ter plekke voor het instellen van een opleiding ‘Indiase Filosofie’ op de Surinaamse universiteit.

| starnieuws | Door: Redactie