Rechtszaak Centrale Bank van Suriname na vier jaar in finaleronde
| de ware tijd | Door: Redactie
door Wilfred Leeuwin
PARAMARIBO — Met het uitspreken van hun laatste woord door de verdachten in de geruchtmakende rechtszaak van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is deze slepende kwestie na vier jaar in de finale fase beland. Alleen het uitspreken van een vonnis door rechter Anand Charan, die president is van de kamer die deze zaak in hoger beroep in behandeling heeft, staat nog te gebeuren. Dan horen ex-minister Gillmore Hoefdraad, ex-CBvS-governor Robert van Trikt, zijn zakenpartner Ashween Angnoe, voormalig CBvS-juridisch directeur Faranaaz Hausil en Ginmardo Kromosoeto, voormalig directeur van de Surinaamse Postspaarbank (SPSB), wat hun lot zal zijn.
De behandeling in hoger
“Alleen het uitspreken van een vonnis door rechter Anand Charan staat nog te gebeuren”
Opmerkelijk is wel dat de hofkamer, voorgezeten door Charan, ‘het onderzoek ter rechtszitting’ niet heeft afgesloten. Integendeel, de rechter zei maandag nadrukkelijk
Hoefdraad
Maandag diende de zaak weer in hoger beroep en was het de beurt aan Hoefdraad, Angnoe en Kromosoeto om hun zegje te doen. De case van Hoefdraad, die sinds deze rechtszaak vier jaar terug begon, voortvluchtig is, werd uitgesteld op verzoek van zijn raadsman, die nog een tegenpleidooi (dupliek) moet geven op een repliek van het Openbaar Ministerie.
Hoefdraad werd in eerste aanleg door de kantonrechter gevonnist tot twaalf jaar celstraf en een geldboete van SRD 500.000 ofwel twaalf maanden celstraf. Hij heeft in deze kwestie ook nog een civiele rechtszaak lopen. Daarin vecht hij zijn in staat van beschuldiging stelling door het parlement aan.
Volgens de verdachte is hij eerst niet in staat van beschulding gesteld en daarna om dezelfde redenen wel door een parlement met een andere politieke signatuur. Interpol, die door de justitie was ingeschakeld hem op te sporen, aan te houden en uit te leveren, trok zich om die reden terug. De internationale politieorganisatie is van mening dat deze ‘case’ tegen de ex-minister politiek gemotiveerd is.
(lees verder onder de foto)
Laatste woord
Hausil heeft enkele maanden terug al het laatste woord gevoerd. Toen verklaarde zij dat handelingen die zijn gepleegd bij de bank rechtmatig zijn geweest en dat Van Trikt, volgens de toen geldende Bankwet, bevoegd was handelingen te plegen, waarvoor hij nu terechtstaat. Het gaat om het aangaan van contracten met het Belgische bedrijf Clairfield.
Echter, Hausil heeft mede de brief voor een onderzoek tegen Van Trikt ondertekend samen met andere, toenmalige directeuren van de bank. De voormalig juridisch directeur die voor drie jaar was gevonnist in eerste aanleg, kwam na twee derde van de straf te hebben gezeten in aanmerking voor vroegtijdige in vrijheidstelling. Hoewel zij, in tegenstelling tot de andere verdachten, geen straf riskeert, heeft zij toch hoger beroep aangetekend tegen haar vonnis. Zij wil daarmee haar naam zuiveren.
(lees verder onder de foto)
Kromosoeto zei in zijn laatste woord dat hij wordt gestraft voor het simpelweg advies geven aan de toenmalige monetaire autoriteiten Hoefdraad en Van Trikt. Hij vindt het raar ervan te worden beschuldigd en te zijn gevonnist voor het deelnemen aan een criminele organisatie, terwijl geen van de andere verdachten, op Hoefdraad na, zijn gevonnist op die gronden. De gezondheidssituatie van Kromosoeto, die in een andere rechtszaak (van de SPSB) in voorarrest zit, is achteruitgegaan en had maandag de aandacht van de rechter.
(lees verder onder de foto)
De advocaten van de verdachten hebben tijdens de behandeling van deze zaak in hoger beroep gedetailleerd bestreden dat in deze zaak er voor het Openbaar Ministerie (OM) reden aanwezig zijn geweest een strafproces te beginnen tegen hun cliënten.
Van Trikt en Angnoe, directeur van het accountantsbureau Orion, hebben met hun advocaten in hun verdediging de aantijgingen, verdachtmakingen, de dagvaardiging en het vonnis in eerste aanleg gedetailleerd bestreden. Ze vroegen dan ook vrijspraak en vernietiging van het vonnis van de kantonrechter in eerste aanleg.
| de ware tijd | Door: Redactie