• vrijdag 10 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoe staat het met de financiële geletterdheid in Suriname?

| dagblad suriname | Door: Redactie

Eerder in het jaar is een rapport van de Centrale Bank van Suriname in samenwerking met de Anton de Kom Universiteit verschenen, betreffende het eerste landelijk onderzoek naar financiële inclusie en financiële educatie in Suriname. Het onderzoek wijst uit, dat slechts 72% van de bevolking financieel inclusief is en 40% onvoldoende kennis heeft van financiële begrippen. 

Financiële geletterdheid is het begrijpen van financiële concepten en het vermogen om die informatie te gebruiken en toe te passen. Mensen die financieel geletterd zijn, begrijpen hoe geld werkt, kunnen budgetteren, sparen, investeren en schulden beheren op een manier die hun financiële welzijn bevordert.

Financiële inclusie

verwijst naar het streven om alle individuen en alle lagen van de gemeenschap toegang te bieden tot financiële diensten, zoals bankrekeningen, leningen, verzekeringen en betalingssystemen. Het doel is om economische kansen voor iedereen te vergroten met de slogan “leaving no one behind”. Maar dat is niet altijd mogelijk. 

Eén op de drie personen maakt bewuste keuzes als het gaat om financiële producten en diensten. De meeste mensen geven de voorkeur aan contant geld. Scholing (45% heeft een lage scholing) en meertaligheid vormen ook een blokkade voor bepaalde mensen, wanneer zij toegang willen tot financiële diensten of banken. Niet een ieder is

het Nederlands of het Engels machtig. 

Het onderzoek wijst ook uit, dat maar 66% van de samenleving een bankrekening heeft. De overheid is recentelijk ook overgestapt op het giraliseren van de sociale uitkeringen. De pensioenen en de AOV worden volledig via de bank uitbetaald en de financiële bijstand is via de bank, contant of middels Moni Karta mogelijk. De mensen in verschillende districten werden ook opgeroepen voor het afhalen van hun Moni Karta. Daarbij wordt er ter plaatse door de SPSB een rekening voor hen geopend. De burgers moeten wel hun pincode zelf intoetsen, die onthouden en leren omgaan met een pinpas. Dat is een eerste stap naar financiële inclusie. 

SD

| dagblad suriname | Door: Redactie