Nog geen concrete oplossing stroomtarieven
| starnieuws | Door: Redactie
Tijdens de bespreking tussen de regering en de goed opgekomen vakbeweging gisteravond, zijn er nog geen concrete resultaten op tafel over de verhoogde stroomtarieven. Starnieuws verneemt dat deskundigen van de overheid en de vakbeweging vanaf
President Chan Santokhi heeft een week uitgetrokken voor de deskundigen om met elkaar in overleg te treden. De vakbeweging heeft aangegeven dat de tarieven veel te hoog zijn en de bedragen niet kloppen met wat er vooraf is voorgehouden aan de samenleving. Er heerst enorme ontevredenheid wat heeft geresulteerd in acties. Volgende week zal de regering weer bijeenkomen met de vakbeweging.
C-47 en de samenwerkende vakbonden, die allemaal ook aanwezig waren op de vergadering met
Steeds meer bonden die in actie waren, hebben inmiddels het werk hervat. Bij Openbare Werken is dat ook het geval nadat minister Riad Nurmohamed naar de rechter was gestapt. Aangevoerd werd door de bewindsman dat er geen geschil is tussen werkgever en werknemer, waardoor de acties volgens hem niet rechtmatig zijn.
Nog voordat de rechter een oordeel kon vellen zijn de acties beëindigd door de bonden. Het is niet tot een vonnis gekomen. De minister heeft wel aangegeven met de bonden om de tafel te zullen zitten om personele vraagstukken aan te pakken.
Robert Ameerali namens de vakbeweging aan het woord.Bericht regering
Zojuist heeft de regering via de Communicatiedienst Suriname het volgende bericht uitgegeven over het overleg.
"Een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi en de samenwerkende vakbonden heeft uitgebreid van gedachten gewisseld. Het staatshoofd benadrukte tijdens het overleg op dinsdag 6 mei dat de regering een breed pakket aan maatregelen heeft doorgevoerd om het leven van alle Surinamers te verbeteren. “Ons land ondergaat een hervormingsprogramma van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarbij er noodzakelijke doch zware maatregelen vereist zijn”, aldus de regeringsleider.
Tijdens de bijeenkomst werd het onderwerp van de aangepaste energietarieven door de vakbonden aangehaald en uitgebreid besproken. Er waren verschillende vakcentrales en bonden vertegenwoordigd, waaronder Robby Berenstein (C-47), Errol Snijders (Moederbond), Michael Miskin (CLO), Armand Zunder, Robert Ameerali en Edmund Neus van Ravaksur, Milando Atompai van de SPB, Reshma Mangre van de BvL/ALS en Marcelino Nerkust van de FOLS. Aan de regeringszijde waren onder andere ministers David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen, Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning, Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken en Steven Mac Andrew van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken aanwezig, evenals de leiding en deskundigen van de EBS, EAS en de SPCS.
De gezamenlijke vakbonden hebben in een presentatie hun inzichten gepresenteerd over de energietarieven. De aansluitkosten, het staatsbesluit en de uiteindelijke kostprijs waren onderwerp van discussie. Minister Abiamofo gaf aan dat de regering een uitvoerig traject van dialoog met stakeholders heeft gevolgd, alvorens de kostprijs is bepaald. De regering kiest een werkwijze waarbij er geen risico’s worden genomen en waarbij de energievoorziening voor de samenleving gegarandeerd blijft. Bij het overleg is overeengekomen dat zowel vanuit de regering als de vakbonden technische gesprekken gevoerd zullen worden over data en modaliteiten die worden gebruikt bij de totstandkoming van de energieprijzen. Hiervoor is een week uitgetrokken, waarna de regering en de vakbonden wederom zullen bijeenkomen.
President Santokhi benadrukte dat de regering vastbesloten is om de belangen van de samenleving te behartigen en concrete maatregelen te nemen ter verbetering van de leefomstandigheden. “Indien er fouten gemaakt zijn, zullen die gecorrigeerd worden.” De regering heeft vanaf haar aantreden de vakbeweging als partners betrokken en overleg toegepast bij de aanpak van belangrijke vraagstukken. Het staatshoofd gaf aan dat er reeds lopende afspraken zijn met de vakbonden over onder andere de koopkrachtversterking. Het staatshoofd staat open voor overleg omtrent alle mogelijke onderwerpen en om te komen tot een vergelijk. De regering en de vakbonden zijn het erover eens dat de enorme subsidielast uitgefaseerd moet worden. De beschikbare middelen kunnen onder andere voor het verhogen van de productiviteit, onderwijs en volksgezondheid ingezet worden."
| starnieuws | Door: Redactie