• vrijdag 03 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COP28 | OVEREENKOMST BEREIKT OM AF TE STAPPEN VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN

| united news | Door: Redactie

Vertegenwoordigers van bijna 200 landen zijn op de COP28 klimaattop woensdag overeengekomen om te beginnen met het verminderen van het wereldwijde verbruik van fossiele brandstoffen om het ergste van de klimaatverandering af te wenden, een eerste akkoord in zijn soort dat het uiteindelijke einde van het olietijdperk inluidt.

Auteurs: Valerie Volcovici, Gloria Dickie and William James | Bron: Reuters

De overeenkomst die in Dubai werd bereikt na twee weken van zwaarbevochten onderhandelingen was bedoeld om een krachtig signaal af te geven aan investeerders en beleidsmakers dat de wereld verenigd is in haar wens om te breken met fossiele brandstoffen, iets waarvan wetenschappers

zeggen dat het de laatste beste hoop is om een klimaatramp af te wenden.

COP28 voorzitter Sultan Al Jaber noemde de overeenkomst “historisch” maar voegde eraan toe dat het echte succes in de uitvoering zou zitten.

“We zijn wat we doen, niet wat we zeggen,” vertelde hij de overvolle plenaire vergadering op de top. “We moeten de stappen nemen die nodig zijn om deze overeenkomst om te zetten in tastbare daden.

Verschillende landen juichten het akkoord toe omdat het iets heeft bereikt dat in decennia van klimaatbesprekingen moeilijk te bereiken was.

“Het is de eerste keer dat de wereld zich verenigt rond zo’n duidelijke

tekst over de noodzaak om af te stappen van fossiele brandstoffen,” zei de Noorse minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide.

Meer dan 100 landen hadden hard gelobbyd voor krachtige taal in de COP28 overeenkomst om het gebruik van olie, gas en kolen “uit te faseren”, maar stuitten op krachtig verzet van de door Saoedi-Arabië geleide olieproducentengroep OPEC, die aanvoerde dat de wereld de uitstoot kan verminderen zonder specifieke brandstoffen te schuwen.

Door die strijd draaide de top woensdag een volle dag uit en sommige waarnemers maakten zich zorgen dat de onderhandelingen in een impasse zouden belanden.

De leden van de Organisatie van Olie Exporterende Landen controleren bijna 80% van de bewezen oliereserves en ongeveer een derde van de wereldwijde olieproductie.

Kleine klimaatgevoelige eilandstaten behoorden ondertussen tot de meest uitgesproken voorstanders om fossiele brandstoffen uit te faseren en hadden de steun van grote olie- en gasproducenten zoals de Verenigde Staten, Canada en Noorwegen, samen met het EU-blok en tal van andere regeringen.

“Dit is een moment waarop het multilateralisme echt samenkomt en mensen individuele belangen hebben genomen en geprobeerd hebben het algemeen belang te definiëren”, zei de Amerikaanse klimaatgezant John Kerry nadat de overeenkomst was aangenomen.

De hoofdonderhandelaar van de Alliantie van Kleine Eilandstaten, Anne Rasmussen, bekritiseerde het akkoord als weinig ambitieus. “We hebben een incrementele vooruitgang geboekt ten opzichte van business as usual, terwijl we eigenlijk een exponentiële stapverandering in onze acties nodig hebben”, zei ze. Maar ze maakte geen formeel bezwaar tegen het pact en haar toespraak kreeg een staande ovatie.

De Deense minister van Klimaat en Energie Dan Jorgensen verwonderde zich over de omstandigheden van de overeenkomst: “We staan hier in een olieland, omringd door olielanden, en we hebben de beslissing genomen: laten we afstappen van olie en gas.”

Emissiereductie

De overeenkomst roept op tot “een rechtvaardige, geordende en billijke overstap van fossiele brandstoffen in energiesystemen … om tegen 2050 een netto nuluitstoot te bereiken in overeenstemming met de wetenschap”.

Er wordt ook opgeroepen tot een verdrievoudiging van de wereldwijde capaciteit voor hernieuwbare energie tegen 2030, het versnellen van de inspanningen om het gebruik van steenkool te verminderen en het versnellen van technologieën zoals het afvangen en opslaan van koolstof die moeilijk te ontkolen industrieën kunnen schoonmaken.

Een vertegenwoordiger van Saoedi-Arabië verwelkomde het akkoord en zei dat het de wereld zou helpen om de opwarming van de aarde te beperken tot de beoogde 1,5 graden Celsius (2,7 Fahrenheit) ten opzichte van het pre-industriële tijdperk, zoals vastgelegd in het akkoord van Parijs uit 2015.

“We moeten elke gelegenheid aangrijpen om de uitstoot te verminderen, ongeacht de bron,” zei hij. Verschillende andere olieproducerende landen, waaronder de gastlanden van de top, de VAE, hadden gepleit voor een rol voor koolstof afvang in het pact. Critici zeggen dat de technologie duur blijft en niet bewezen is op schaal, en beweren dat het een valse vlag is om verder boren te rechtvaardigen.

De voormalige Amerikaanse vicepresident Al Gore verwelkomde de overeenkomst ook, maar zei: “De invloed van Petro staten is nog steeds duidelijk zichtbaar in de halve maatregelen en mazen die in de uiteindelijke overeenkomst zijn opgenomen.” Nu de overeenkomst is gesloten, zijn landen verantwoordelijk voor het nakomen van de afspraken door middel van nationaal beleid en investeringen.

In de Verenigde Staten, ‘s werelds grootste producent van olie en gas en de grootste historische uitstoter van broeikasgassen, hebben klimaatbewuste regeringen moeite gehad om wetten die in lijn zijn met hun klimaatbeloften door een verdeeld Congres te loodsen. De Amerikaanse president Joe Biden boekte vorig jaar een belangrijke overwinning op dat front met de goedkeuring van de Inflation Reduction Act, die honderden miljarden dollars aan subsidies voor schone energie bevatte.

De toenemende publieke steun voor hernieuwbare energiebronnen en elektrische voertuigen van Brussel tot Peking in de afgelopen jaren, samen met verbeterde technologie, dalende kosten en stijgende privé-investeringen, hebben ook geleid tot een snelle groei in het gebruik ervan. Toch zijn olie, gas en kolen nog steeds goed voor ongeveer 80% van alle energie in de wereld en de prognoses lopen sterk uiteen over wanneer de wereldwijde vraag eindelijk zijn piek zal bereiken.

Rachel Cleetus, beleidsdirecteur bij de Union of Concerned Scientists, prees het klimaatakkoord, maar merkte op dat het rijke landen er niet toe verplicht om meer financiering te bieden om ontwikkelingslanden te helpen de overgang van fossiele brandstoffen te betalen. “De bepalingen inzake financiering en eigen vermogen… zijn ernstig ontoereikend en moeten de komende tijd worden verbeterd om ervoor te zorgen dat landen met lage en middeninkomens kunnen overstappen op schone energie en de kloof op het gebied van energiearmoede kunnen dichten,” zei ze.

| united news | Door: Redactie