• zondag 19 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BIJ UITZETTING ‘ASAWINI’ GEEN WETTEN OVERTREDEN

| united news | Door: Redactie

Foto compilatie: Voormalig procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath-Panday, activiste Regita ‘Asawini’ Edenburg en de minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi.

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie heeft bij het uitzetten van de activist Regita ‘Asawini’ Edenburg in juni de Surinaamse wetgeving noch internationale regels of verdragen geschonden.

Tot die conclusie komt voormalig procureur-generaal (PG) Roy Baidjnath-Panday in zijn rapport aan president Chandrikapersad Santokhi. De jurist werd door het staatshoofd als agent van de staat in mensenrechtenkwesties ingezet om onderzoek te doen naar deze zaak nadat in de samenleving verontwaardiging was ontstaan over de uitwijzing.

Vooral de wijze waarop Amoksi de activiste het

land aanvankelijk wilde uitzetten -via Frans-Guyana- kwam hem op forse kritiek te staan. De uitzetting langs die weg ging uiteindelijk niet door omdat de Franse autoriteiten niet meewerkten waardoor de vrouw die de Nederlandse nationaliteit heeft naar Paramaribo teruggebracht moest worden.

Kennelijk getraumatiseerd door de gang van zaken koos ze er uiteindelijk zelf voor om vrijwillig Suriname te verlaten. Edenburg was eind mei in vreemdelingenbewaring genomen daar haar verblijfsvergunning kort tevoren was ingetrokken omdat ze in de ogen van de minister Amoksi opruiend was en een gevaar vormde voor de staat.

In zijn rapport aan de president stelt Baidjnath-Panday dat alle handelingen

van de minister zijn getoetst aan de hand van internationale verdragen en de nationale wetgeving.

Hij concludeert dat de bewindsman niet in strijd met het internationaal of nationaal recht gehandeld. Als vraag bleef overeind waarom hij de president niet had geïnformeerd over de uitzetting en waarom voor uitzetten via Frans-Guyana was gekozen.

Op de bevindingen van ‘de agent van staat’ heeft Amoksi de president geïnformeerd dat Edenburg op verschillende manieren een dreigingsrisico voor de staat vormde. Uitzetting via de internationale luchthaven te Zanderij was volgens de minister niet aangeraden omdat die plek een veiligheidsrisico vormde. “Als het zou lekken zou je misschien demonstraties en dergelijke krijgen”, reageerde hij op vragen van het staatshoofd.

Ook gaf hij aan dat de president naderhand wel op de hoogte gesteld zou worden over deze zaak, maar gekozen had voor een vroege uitzetting om eventuele excessen te voorkomen. Het was niet zijn bedoeling om Santokhi in het ongewisse te laten. De president zegt dat hij binnenkort het volledig dossier over deze kwestie naar De Nationale Assemblee zal sturen, die hierover vragen aan de regering had gesteld.

Edenburg werd op 28 mei op verdenking van onder meer gekwalificeerde diefstal, medeplichtigheid aan gekwalificeerde diefstal en bedreiging opgepakt door de recherche van regio midden. Na verhoor werd ze dezelfde dag op last van het Openbaar Ministerie in verzekering gesteld. Twee dagen daarna dook een beschikking van minister Amoksi op met de instructie haar uit Suriname te verwijderen omdat haar verblijfsvergunning was ingetrokken en ze dus illegaal in het land was.

Op 30 mei werd ze – nadat het Centraal Bureau voor Burgerzaken een noodpaspoort voor haar beschikbaar had gesteld – in de ochtend over de weg naar Albina vervoerd en als persona non grata daar over de grens gezet. De Franse autoriteiten weigerden echter mee te werken aan deze aanpak en hielden Edenburg daarom opgesloten in een politiecel.

Ook was consulaire hulp ingeroepen van de Nederlandse ambassade in Paramaribo. Uiteindelijk werd ze naar Paramaribo teruggebracht en opnieuw in vreemdelingenbewaring genomen. Zij besloot toen vrijwillig het land te verlaten en vertrok onder het toeziend oog van een medewerker van de Nederlandse ambassade op 7 juni via Zanderij uit Suriname.

Edenburg had zich de gram van de Surinaamse autoriteiten op de hals gehaald nadat zij zich onder andere publiekelijk had uitgesproken over de aanpak van de regering bij de overstromingen in Brokopondo vanwege het spuien van water uit het stuwmeer door Staatsolie en over goudwinningsactiviteiten met cyanide houdende stoffen rondom het meer. Zij zou de openbare orde hebben verstoord en sommige van haar activiteiten en uitspraken werden als ‘opruiend’ en ‘staatsgevaarlijk’ aangemerkt door de autoriteiten.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie