• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Zonne-energieproject Poeketi is op schema

| starnieuws | Door: Redactie

Het zonne-energieproject te Poeketi wordt in juli dit jaar opgeleverd. De werkzaamheden zijn op schema. 16 dorpen zullen van hieruit worden aangesloten op het netwerk.

Een delegatie onder leiding van vicepresident Ronnie Brunswijk en minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen heeft zich georiënteerd te Poeketi, waar een hybride energieproject wordt uitgevoerd. Geconstateerd is dat het project op schema is. Medio dit jaar wordt het zonne-energieproject opgeleverd. President Chan Santokhi zou ook afreizen naar Poeketi, maar hij is niet meer gegaan. Brunswijk zei dat het niet duidelijk is waarom de president niet meer is gekomen.

Het zonne-energieproject te Poeketi moet 16 dorpen

voorzien van continue stroom. Dit dorp maakt deel uit van een cluster van projecten, waarbij het in de bedoeling ligt dat 50 dorpen voorzien zullen worden van 24 uurs stroom. Poeketi is het eerste dorp, waar zes maanden geleden de eerste steen is gelegd. De regering is van plan om zoveel mogelijk dorpen te voorzien van stroom.

 

 

Vicepresident Ronnie Brunswijk oriënteert zich te Poeketi.

 

 

Minister Abiamofo zegt dat de volgende cluster die wordt aangepakt is Botopasi. Daar zal het werk binnenkort beginnen. Met de solar farm daar kunnen 9 dorpen worden voorzien van stroom. Galibi, Gran en Pikin Rio maken ook deel

uit van de cluster. Het gaat om een hybride project waar zonne-energie wordt opgevangen en opgeslagen, terwijl er ook een dieselgenerator wordt geïnstalleerd.

 

Wat Poeketi betreft verwacht de bewindsman dat in september alle 16 nederzettingen van stroom zullen worden voorzien. De mensen verheugen zich op continu stroom. Het gaat om een basisvoorwaarde voor ontwikkeling, benadrukt Abiamofo. Een deel van het personeel wordt overgebracht naar Botopasi om de projectlocatie daar gereed te maken.

| starnieuws | Door: Redactie