ZAAK PIET WORTEL: VAN WIE ZIJN DE GOUDSTAVEN TER WAARDE VAN ZES MILJOEN EURO?
| united news | Door: Redactie
Foto: Piet Wortel (links) wordt verdacht van het witwassen van miljoenen aan drugsgeld, dat zou hij onder andere hebben gestoken in goud. | Bron: Algemeen Dagblad.
In de grote witwaszaak rond coke handelaar Piet Wortel draait alles om een dubieuze partij goud ter waarde van 6 miljoen euro.
De staven lagen weliswaar in zijn villa, maar waren volgens Wortel eigendom van Ronnie Brunswijk, vicepresident van Suriname. Die heeft dat nu toegegeven.
Na driekwart jaar bevestigt Brunswijk in een verklaring bij de notaris eindelijk het verhaal van Piet Wortel. Justitie gelooft er nog altijd niks van: „Misschien probeert Brunswijk zijn mattie uit de brand
In aanloop naar de rechtszaak tegen Piet Wortel gaat het al bijna een jaar over goud. Veel goud. Piet Wortel, die door justitie wordt beschouwd als een grote speler in de internationale drugshandel, zou er miljoenen in hebben gestoken. De Surinamer heeft in de witwaszaak tegen hem altijd ontkend dat hij de eigenaar van het edelmetaal was en wees naar een beroemde landgenoot: Ronnie Brunswijk. Wortel moest het goud namens de vicepresident van Suriname proberen te verkopen.
Afgelopen week, na driekwart jaar wachten, liet Ronnie Brunswijk dan eindelijk van zich horen over de kwestie. Advocaat Ruud van Boom, die Wortel bijstaat,
Volgens de officier van justitie verandert de verklaring weinig aan de zaak. Hij noemt het verhaal van Wortel nog altijd ‘hoogst ongeloofwaardig’.
Ook op de brief van Brunswijk heeft hij kritiek: „Ik heb hier een A4’tje met een handtekening van Brunswijk eronder. Misschien dat de notaris die handtekening heeft gecontroleerd. Maar ik krijg niet de indruk dat de hele verklaring in zijn bijzijn is afgelegd. Het is bovendien summier en zonder enige onderbouwing.”
Vliegtickets en Rolls-Royce
Piet Wortel, die sinds 2017 in Suriname woont, wordt ervan verdacht dat hij miljoenen heeft verdiend in de misdaad. Die winsten zou hij onder andere hebben gestoken in vliegtickets, luxe hotelovernachtingen, etentjes en een prijzig wagenpark met onder andere een Rolls-Royce, twee Mercedes Benz auto’s en een Audi A8. Maar verreweg het meeste geld – 6 miljoen – investeerde de Surinamer volgens het OM in goud.
Dat zou onder andere blijken uit foto’s. Zowel vorig jaar mei als in 2022 vielen opsporingsdiensten binnen bij de woning van Wortel in Suriname in de hoop het edelmetaal te vinden. Zonder succes. Justitie vermoedt dat hij vlak voor de inval werd getipt. Geruchten over corruptie zijn er langer, net als over de goede band van Wortel met vicepresident Brunswijk. „Ze wonen in Suriname niet alleen praktisch bij elkaar in de straat, maar zijn ook samen opgegroeid, wat ik begrijp”, benadrukte de officier van justitie dinsdag nog maar eens.
‘Mattie’ helpen
Brunswijk heeft bovendien allesbehalve een brandschone reputatie. De Surinaamse politicus werd in 1999 door de rechtbank in Haarlem veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar voor cocaïnesmokkel. „Met alle respect voor de huidige functie van de heer Brunswijk, maar we kunnen niet om het verleden heen en het feit dat hij en de heer Wortel elkaar goed kende. Misschien probeert Brunswijk zijn mattie uit de brand te helpen.”
Justitie heeft zelf ook een rechtshulpverzoek gestuurd naar Suriname om Brunswijk te horen over de partij goud. Dat verzoek ligt inmiddels bij de minister van justitie. Het horen moet in de komende maanden plaats gaan vinden. „En wij zijn zeer benieuwd naar wat hij gaat antwoorden. Want de verklaring van afgelopen week roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft. Die hopen we alsnog te krijgen.”
Advocaat Ruud van Boom lijkt zich te ergeren aan het feit dat justitie zo makkelijk over de betrouwbaarheid van de verklaring bij de notaris heenstapt. „In de ogen van het Openbaar Ministerie zou Ronnie Brunswijk als vicepresident van Suriname dus bereid zijn om meineed te plegen als hij dadelijk bij het verhoor het verhaal opnieuw bevestigt. Hij zou dan het risico nemen op een politieke rel van hier tot Tokyo om alleen zijn mattie te redden? Dat klinkt toch niet logisch.”
CRIME
| united news | Door: Redactie