
Dodental aardbeving Myanmar passeert 1.600
| starnieuws | Door: Redactie
Reddingspersoneel werkt op de plek van een gebouw dat is ingestort na een zware aardbeving, in Bangkok, Thailand. (Foto: Reuters)
De militaire leiders van Myanmar hebben zaterdag honderden buitenlandse reddingswerkers toegelaten nadat een aardbeving meer dan 1.600 mensen het leven kostte. Het is de dodelijkste natuurramp in het verarmde, door oorlog geteisterde land in jaren.
De aardbeving van vrijdag met een kracht van 7,7 was een van de zwaarste aardbevingen in het Zuidoost-Aziatische land in de afgelopen eeuw. Luchthavens, bruggen en snelwegen werden platgelegd, terwijl de economie in een burgeroorlog werd geruïneerd en miljoenen mensen ontheemd raakten.
Het dodental
In buurland Thailand, waar de aardbeving gebouwen deed schudden en een wolkenkrabber in aanbouw in de hoofdstad Bangkok deed instorten, kwamen minstens negen mensen om het leven.
Overlevenden in Mandalay, de op één na grootste stad van Myanmar, groeven vrijdag met hun blote handen in een wanhopige poging om degenen die nog vastzaten te redden. Ze beschikten niet over zwaar materieel en de autoriteiten waren afwezig.
Zaterdag werden de reddingsoperaties in Bangkok voortgezet op de plek waar de 33 verdiepingen tellende
Volgens de voorspellende modellen van de Amerikaanse Geologische Dienst zou het dodental in Myanmar oplopen tot meer dan 10.000 en zouden de verliezen de jaarlijkse economische productie van het land kunnen overtreffen.
Een dag nadat hij een zeldzame oproep deed voor internationale hulp, reisde de leider van de junta van Myanmar, generaal Min Aung Hlaing, naar het zwaar getroffen Mandalay, vlak bij het epicentrum van de aardbeving. De aardbeving verwoestte gebouwen en veroorzaakte branden in sommige gebieden.
"De voorzitter van de Staatsadministratieraad heeft de autoriteiten opgedragen de zoek- en reddingsacties te versnellen en alle dringende behoeften aan te pakken", aldus de junta in een verklaring in de staatsmedia, verwijzend naar Min Aung Hlaing.
Luchthavens gesloten
Uit een eerste evaluatie van de oppositieregering van Nationale Eenheid in Myanmar blijkt dat minstens 2.900 gebouwen, 30 wegen en zeven bruggen door de aardbeving zijn beschadigd.
"Vanwege de aanzienlijke schade zijn de internationale luchthavens van Naypyitaw en Mandalay tijdelijk gesloten", aldus de NUG, waartoe ook de restanten behoren van de gekozen burgerregering die in 2021 door het leger werd afgezet na een staatsgreep die de burgeroorlog ontstak.
De verkeerstoren op het vliegveld in Naypyitaw, de speciaal gebouwde hoofdstad van Myanmar, is ingestort en is daardoor niet meer bruikbaar, zo vertelde een ingewijde aan Reuters.
Een Chinees reddingsteam is aangekomen op de luchthaven van de commerciële hoofdstad van Myanmar, Yangon, honderden kilometers van Mandalay en Naypyitaw. Volgens de staatsmedia zal het team per bus verder het land in reizen.
De Chinese president Xi Jinping sprak telefonisch met de leider van de junta, zo meldde de Chinese ambassade in Myanmar zaterdag. Volgens hem zou Beijing hulpgoederen ter waarde van 13,77 miljoen dollar aan verstrekken waaronder tenten, dekens en medische noodpakketten.
De Verenigde Staten, die een gespannen relatie met het leger van Myanmar heeft en sancties heeft opgelegd aan diens functionarissen, waaronder Min Aung Hlaing, hebben gezegd dat ze enige hulp zullen bieden.
Volgens de staatsmedia van Myanmar landden er ook hulpgoederen uit India in een militair vliegtuig in Yangon. De Indiase regering liet weten dat er ook schepen met 40 ton aan humanitaire hulp zouden worden gestuurd.
Ook Rusland, Maleisië en Singapore stuurden vliegtuigen vol met hulpgoederen en personeel.
De Association of Southeast Asian Nations, een blok van 10 landen waaronder Myanmar, zei dat het de dringende behoefte aan humanitaire hulp erkende. "ASEAN staat klaar om noodhulp en herstel te ondersteunen," aldus de groep in een verklaring.
Zuid-Korea zei dat het via internationale organisaties een eerste bedrag van 2 miljoen dollar aan humanitaire hulp aan Myanmar zou verstrekken.
'Hulp komt niet'
Inwoners van de zwaarst getroffen gebieden snakken wanhopig naar hulp.
De aardbeving, die vrijdag rond lunchtijd plaatsvond, trof grote delen van Myanmar, van de centrale vlakten rond Mandalay tot de heuvels van Shan in het oosten. Delen van deze gebieden vallen niet volledig onder controle van de junta.
Volgens een bewoner die anoniem wil blijven vanwege zorgen over de veiligheid, konden de reddingsoperaties in Mandalay niet tippen aan de omvang van de ramp.
"Veel mensen zitten vast, maar er komt geen hulp, simpelweg omdat er geen mankracht, materieel of voertuigen zijn", zei hij.
In Bangkok, op 1.000 kilometer van het epicentrum, gingen de autoriteiten zaterdag door met hun zoektocht naar bouwvakkers die vastzaten onder het puin van de ingestorte toren. Ze maakten daarbij gebruik van graafmachines, drones en speurhonden.
De vicepremier van Thailand, Anutin Charnvirakul, zei dat alle mogelijke middelen zijn ingezet om naar overlevenden te zoeken en de lichamen van de overledenen naar boven te halen.
"We hebben altijd hoop," vertelde hij aan verslaggevers. "We werken nog steeds dag en nacht."
Chanpen Kaewnoi (39) zegt dat ze vrijdagmiddag naar de woning snelde nadat ze op het nieuws had gezien dat het in aanbouw zijnde gebouw waar haar moeder en jongere zusje werkten, was ingestort.
"Ik heb mijn zus gebeld, maar hoe vaak ik haar ook probeerde te bellen, er was geen verbinding", vertelde ze na een slapeloze nacht op de locatie. "Ik wil wachten op mijn moeder en zus", zei Chanpen, zelf bouwvakker. "Ik wil hun gezichten weer zien."
Volgens Anek Siripanichgorn, bestuurslid van de Raad van Ingenieurs Thailand, die gemeentelijke autoriteiten helpt, kunnen er in de uitgestrekte metropool, waar dit soort aardbevingen zelden voorkomen, tot wel 5.000 gebouwen beschadigd raken, waaronder woontorens.
"We gaan honderden gevallen na," zei hij. "Als we gevallen zien waarbij er potentieel gevaar is, sturen we onmiddellijk technici."
| starnieuws | Door: Redactie